Nové studio ČT v Brně zlevní až o 200 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Zlý muž České televize, finanční ředitel Milan Cimirot, poprvé předvedl velký ostrý řez v penězovodech stanice. Plánovaná stavba nového televizního studia ČT v Brně, jejíž rozpočet se donedávna pohyboval okolo 600 milionů korun bez DPH, by měla výrazně zlevnit.

„Dokázali jsme najít úspory v projektu tak, aby platilo již vydané stavební povolení. Našli jsme rezervy ve výši 150 až 200 milionů korun, o které by se měl rozpočet stavby zlevnit,“ uvedl ředitel ČT Petr Dvořák. Projekt se tak v podstatě vrací k původní výši rozpočtu, která se pohybovala okolo 450 milionů korun bez DPH. Desítky milionů korun by pak televizi měl vynést prodej stávajících budov v Brně.

Úspory by podle informací E15 měly spočívat zejména ve stavbě menšího televizního ateliéru a delším rozložení jednotlivých prací v čase. Brněnské studio ČT by tak mělo být hotovo v průběhu roku 2014. „Byl jsem vedením ČT ujištěn, že projekt i po úpravě bude plnit funkci efektivního studia. Nemám proti snížení rozpočtu žádné výhrady,“ uvedl kněz a brněnský patriot Petr Koutný, v Radě ČT jeden z největších obhájců stavby.

Ořezání rozpočtu stavby je vítězstvím nového ředitele ČT Petra Dvořáka a naopak prohrou ředitele Televizního studia Brno Karla Buriana. Dvořák zracionální předimenzovanou stavbu a navíc získá peníze pro plány, které představil ve svém kandidátském projektu. Dvořák v první řadě potřebuje peníze pro nastartování a zatraktivnění programového schématu ČT1, kterému se v uplynulých měsících zmenšil podíl na trhu.

Dalším ambiciózním plánem je spuštění dětského kanálu ČT3 v příštím roce. Dvořák v projektu počítal, že by to mělo stát na počátečních investicích až 45 milionů korun plus 120 milionů na roční provozní náklady. Reálnější suma se však pohybuje mezi 200 až 250 miliony korun ročně na provoz plus několik desítek milionů investice do programu ČT1, kterému ubudou dětské pořady.

Šetřením v Brně Dvořákovo a Cimirotovo tažení nekončí. V celé televizi probíhají od 7. listopadu rychlé audity procesů, personálního obsazení a rozpracované či plánované výroby. Ředitel ČT chce ušetřit až 10 procent režijních a čtyři až šest procent osobních nákladů. Podle Dvořáka by audity měly být hotovy během několika týdnů.