Nový iPhone zklamal trhy. Zaslouží si zatracení?

iPhone 4S je vzhledově velmi podobný svému předchůdci

iPhone 4S je vzhledově velmi podobný svému předchůdci Zdroj: Apple

Vlnu zklamání a propad akcií vyvolalo včerejší přestavení nového iPhonu od Applu, který není zcela novou řadou, ale jen vylepšenou verzí té současné. Analytici ale soudí, že iPhone 4S si prudkou odmítavou reakci trhu nezaslouží.

Akcie největší americké firmy jsou na sestupu téměř nepřetržitě od 20. září. Včera se ale po představení nástupce čtvrté řady iPhonu propadly z 375,75 dolarů na 355 dolarů za akcii, tedy o více než 2,8 procenta. Hlavní sestup přitom následoval bezprostředně po přestavení iPhonu 4S. Do konce včerejších obchodování se pak téměř vrátily na svou původní hodnotu.

„Předpokládali jsme, že firma představí dva nové přístroje, iPhone 5 a 4 plus. Jsme zklamáni, že Apple neuvedl tenčí zařízení. Myslíme si ale, že řada vylepšení na iPhonu 4S a širší cenová strategie jsou pozitivními signály,“ uvedla podle serveru Allthingsd.com banka JPMorgan ve své analýze pro klienty.

Jak upozorňuje server Živě.cz, iPhone 4S se bude od svého předchůdce lišit hlavně procesorem převzatým z iPadu 2, lepší anténou, fotoaparátem s větším rozlišením a dalšími pozměněnými parametry.

Hlavní novinkou je ale hlasové ovládání Siri, vyvinuté stejnojmennou společností, kterou Apple koupil letos na jaře. Siri nejen že reaguje na vyřčené povely, ale umělý hlas telefonu dokáže i odpovídat. „Siri představuje mnohem výraznější zlepšení, než jsme očekávali“ prohlásil ve zprávě pro investory analytik banky Goldmann Sachs Bill Shope.

Ve stejném duchu se přidávají i analytici švýcarské UBS. „Zatímco mnoho lidí bude zklamáno z převážně nezměněného vzhledu, Applu se podařilo zapojit Siri do uživatelského prostředí tak, že to zcela změní způsob, jak s telefony komunikujeme. To vyvolá spolu s funkcí iCloud a dalšími prvky operačního systému iOS 5 další vlnu zájmu,“ uzavřel analytik UBS Maynard Um.

Vývoj akcií Applu za poslední dva roky:Vývoj akcií Applu za poslední dva rokyVývoj akcií Applu za poslední dva roky|E15

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.