Nový šéf ČT: Rada vybrala finálovou pětici

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Rada České televize dnes z 32 kandidátů vybrala pětici jmen, ze které 21. září vzejde nový ředitel ČT. Do užšího výběru se dostali - prezident Česko-německé obchodní a průmyslové komory Radomír Šimek, bývalý šéf TV Nova Petr Dvořák, výkonný ředitel TV Óčko Hynek Chudárek, šéf zpravodajství ČT Roman Bradáč a někdejší marketingový ředitel Primy pražského dopravního podniku Jan Svoboda.

Pětice předstoupí před radní ve středu 21. září. Každý z nich dostane deset minut na to, aby představil sebe a svou vizi rozvoje ČT ve veřejném slyšení. Radní poté u každého z nich dostanou půl hodiny na to, aby mu položili své otázky.

Poté radní v tajném hlasování vyberou vítěze výběrového řízení. Hlasování bude mít více kol. V prvním kole označí členové rady nejvýše dvě jména. Sečtou se hlasy a do druhého kola postoupí dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů. V případě rovnosti postoupí kandidáti se shodným počtem hlasů.

Ve druhém kole označí členové rady svého favorita. Pokud jeden z nich dostane deset a více hlasů, jmenují jej radní generálním ředitelem. Pokud žádný z nich nebude zvolen, budou z nich radní opět vybírat. Pro volbu bude opět potřeba deset hlasů. Pokud se ani poté nepodaří nového ředitele zvolit, bude se celá finálová volba opakovat, a to nejvýše dvakrát. Pokud se ani ve druhém opakování nepodaří ředitele zvolit, výběrové řízení se zruší.

Rada ČT vypsala výběrové řízení na nového generálního ředitele ČT v polovině července, po rezignaci bývalého ředitele Jiřího Janečka, kterou odůvodnil zdravotními důvody. Do tendru se přihlásilo cekem 36 lidí, čtyři z nich však neposlali v pořádku přihlášku s materiály. Janeček odstoupil 31. srpna, ČT od té doby řídí statutární zástupce a vedoucí kanceláře generálního ředitele Vladimír Karmazin.

Finálová pětice

Petr Dvořák

Petr DvořákPetr Dvořák | E15

Datum narození: 7. září 1964
Vzdělání: absolvoval technickou kybernetiku na elektrotechnické fakultě ČVUT, v roce 1999 získal titul MBA na Chicagské univerzitě (USA)
Kariéra: začátkem 90. let spoluzakládal P.R. agenturu B.I.G., v jejímž vedení je dodnes; od roku 1993 spolupracoval se skupinou PPF, kterou také zastupoval v orgánech řady firem - byl například předsedou dozorčí rady eBanky (dnes součást Raiffeisen Bank), působil v České pojišťovně, zasedal i v představenstvu fotbalové Slavie před jejím prodejem britské skupině Enic; do Novy přišel spolu se vstupem PPF v roce 2002, kdy se stal jednatelem firmy; do křesla generálního ředitele usedl v květnu 2003 po odvolání Vladimíra Železného a zůstal v něm i poté, co Novu koncem roku 2004 koupila americká mediální společnost CME; skončil loni v červenci, poté působil do konce roku jako viceprezident pro vysílání skupiny CME
Rodina: rozvedený, z manželství má dvě dospívající dcery, další dvě dcery má se současnou partnerkou
Ostatní: Před příchodem na Novu byl znám jako tvrdý vyjednávač a pravá ruka majitele PPF Pavla Kellnera.
Během jeho působení Nova spustila několik nových kanálů, které vybudovala jak na zelené louce (Nova Cinema, česká mutace MTV) nebo je koupila (Nova Sport).
Za Dvořákova vedení televize posílila vlastní výrobu, zejména hranou tvorbu, angažovala se také jako koproducent řady českých filmů.

Hynek Chudárek

Hynek ChudárekHynek Chudárek | CTK

Datum narození: 16. června 1961
Kariéra: od roku 1990 vedl společnost zabývající se výrobou CD a DVD nosičů; v roce 2002 se krátce po vzniku této hudební televize stal jedním z akcionářů a členů vedení Stanice O (dnešní Óčko), ve vedení zůstal i poté, co televizi v roce 2005 ovládla společnost Mafra (vydává mj. Mladou frontu Dnes); od roku 2005 působil jako výkonný ředitel, z funkce odešel po přihlášení do současného konkursu na šéfa ČT
Rodina: ženatý
Ostatní: Do konkurzu na generálního ředitele ČT se přihlásil už v roce 2009, skončil mezi pěticí finalistů.
Pochází z učitelské rodiny, kvůli politickým postojům rodičů po srpnu 1968 měl problémy s přijetím na VŠ.

Roman Bradáč

Roman BradáčRoman Bradáč | CT

Datum narození: 7. prosince 1966
Vzdělání: vystudoval kulturologii na Filozofické fakultě UK v Praze (1991)
Kariéra: od roku 1994 působil v zahraniční redakci ČT, nejprve jako řadový redaktor a později jako šéf zahraničního zpravodajství, v letech 2003 až 2008 byl stálým zpravodajem v USA, po návratu se stal ředitelem vnějších vztahů televize, od listopadu 2009 byl vedoucím sekretariátu generálního ředitele a od srpna 2010 vede jako ředitel kanálu ČT24 zpravodajství veřejnoprávní televize
Rodina: ženatý, má syna a dceru
Ostatní: Podle kritiků má jako jeden z manažerů jmenovaných exředitelem ČT Jiřím Janečkem podíl na současné údajně neutěšené situaci České televize.
Na přelomu let 2000 a 2001 byl jedním z redaktorů, kteří protestovali proti jmenování Jiřího Hodače šéfem ČT.

Jan Svoboda

Jan SvobodaJan Svoboda | e15

Datum narození: 13. února 1979
Vzdělání: studoval politologii na Filozofické fakultě UK, získal titul MBA na Nottingham Trend University (2006); je držitelem četných marketingových, IT a obchodních certifikátů
Kariéra: Působil jako marketingový ředitel pražského dopravního podniku (od 2007), předtím zastával obdobnou pozici v FTV Prima (od 2005); v roce 1998 založil a později vedl jako výkonný ředitel marketingovou a reklamní agenturu 3F Creative; od roku 2001 několik let působil jako odborný poradce pro koncové klienty a systémové integrace se zaměřením na elektronický obchod a informační systémy, počátkem roku 2002 stal ředitelem pro obchodní rozvoj a marketing ve společnosti S&T Česká republika, do Primy přišel z pozice obchodního ředitele pro segmenty finančních služeb a státní správy CSC Computer Sciences, s.r.o., kde působil od počátku roku 2004.
Rodina: podle dostupných informací je ženatý, má jedno dítě.
Ostatní: Podle médií má silné vazby na bývalého ředitele televize Prima Martina Dvořáka, kterého následoval do Dopravního podniku hlavního města Prahy, kde se Dvořák stal ředitelem.
Letos v srpnu napsaly Hospodářské noviny, že má silné vazby na lobbisty v pozadí pražské ODS. „V minulosti působil v televizi Prima a později spolu s Martinem Dvořákem odešel do pražského dopravního podniku, který je pevně svázaný s pražským magistrátem,“ uvedl deník.

Radomír Šimek

Radomír ŠimekRadomír Šimek | businessworld.cz

Datum narození: 12. února 1958
Vzdělání: vystudoval zahraniční obchod na Vysoké škole ekonomické v Praze (1982), absolvoval stáž na Babsonově vysoké škole v USA (1998)
Kariéra: v Československu pracoval v devizovém oddělení v Československé obchodní bance a později podniku Transakta, v roce 1984 emigroval do SRN, kde zpočátku pracoval jako prodavač; v prosinci 1985 nastoupil do koncernu Siemens, začínal jako referent, později působil v obchodním oddělení, kde měl na starosti mj. Československo; po roce 1989 vybudoval čs. a později českou pobočku Siemensu zaměřenou na výpočetní techniku, později stanul ve vedení české pobočky koncernu, kde působil až do září 2009 více než deset let jako finančně-ekonomický ředitel; od května 2009 je prezidentem Česko-německé obchodní a průmyslové komory
Rodina: ženatý, má dva syny a dvě dcery
Ostatní: V roce 2008 jej Klub finančních ředitelů vyhlásil nejlepším finančním ředitelem v České republice.
Před dvěma lety se o něm spekulovalo jako o možném novém řediteli Český aerolinií, v minulosti se Šimkovo jméno objevilo i mezi kandidáty na šéfa České pošty.