Novým iPhonem bude možné i platit

Zatím poslední iPhone 5S

Zatím poslední iPhone 5S Zdroj: CTK/AP

Společnost Apple udělá z nové generace svého chytrého telefonu iPhone také digitální peněženku. Uzavřela již partnerství s největšími platebními systémy světa. Dohoda zahrnuje společnosti American Express, MasterCard a Visa, uvedla agentura Bloomberg. Peněženka bude představena společně s novým modelem oblíbeného smartphonu za týden.

Nový iPhone by měl umožnit placení v obchodech díky zabudovanému NFC čipu. Konkurenční výrobci tyto čipy do svých mobilů montují již několik let, Apple tak dohání, co zanedbal. Zároveň se potvrzuje zvěst, že Apple si zabudováním čtečky otisků prstů do loňského modelu iPhonu připravil půdu pro útok na trh platebního byznysu.

Apple by mohl posunout poněkud zaostalé způsoby placení ve Spojených státech. Kvůli zastaralým platebním terminálům se v zámoří nevydávají karty s čipovou technologií, veškeré platby kartou v obchodech jsou tak „zabezpečeny“ pouhým podpisem, někdy ani jím ne, a bezkontaktní placení téměř neexistuje. Apple má na domácím trhu mobilních telefonů největší podíl. Mohl by tak být úspěšnější než například Google, který také investoval do vývoje nových metod placení v kamenných obchodech. Zatím ale bez většího úspěchu. „Američtí obchodníci zatím nepřistoupili na nové technologie ve velkém,“ řekl deníku Wall Street Journal Ben Bajarin ze společnosti Creative Strategies.

Applu jde především o zvýšení tržeb z účtů iTunes, jichž je zhruba 800 milionů a již obsahují platební údaje zákazníků včetně detailů platební karty. „Doteď byly iTunes účty používány pouze pro nákup hudby, filmů a aplikací v rámci applovského ekosystému, ten je ale ve srovnání s maloobchodem mikroskopický,“ řekl Bloombergu odborník na zavádění mobilních plateb Richard Crone z Crone Consulting. Podle Crona by applovská digitální peněženka mohla vydělávat na cíleném marketingu až 300 dolarů ročně za jednoho uživatele.