Novým šéfem Yahoo bude dosavadní prezident PayPalu

Yahoo!

Yahoo! Zdroj: yahoo!

Po několikaměsíčním hledání našla konečně internetová firma Yahoo nového šéfa. Stal se jím prezident divize online plateb společnosti eBay Scott Thompson. Ve vedení Yahoo vystřídá Tima Morse, který firmu vedl přechodně po odchodu Carol Bartzové.

Svou poslední šéfku Barztovou firma propustila v září. Podle deníku Wall Street Journal za jejím vyhazovem stál především klesající podíl Yahoo mezi internetovými vyhledávači. Když Bartzová v roce 2009 do společnosti přišla, čekal se od ní pravý opak.

Yahoo poté několik měsíců zvažovalo, jak naloží se svou budoucností. Ve hře byl i prodej celé firmy či její části, zájem měly investiční fondy Silver Lake a TPG Capital, oba ale nabídly příliš nízké ceny. Nabídku předložil také čínský internetový obr Alibaba a některé zdroje hovořily dokonce o Googlu.

Nyní se ale vedení Yahoo zjevně rozhodlo, že bude pokračovat na vlastní pěst. K Částečné redukci ale pravděpodobně dojde. S Alibaba Group firma jedná o zpětném odkupu akcií, které v čínské společnosti vlastní. Japonská banka SoftBank by zase mohla odkoupit podíl amerického vyhledavače v místní pobočce Yahoo! Japan. Obě tyto transakce by Yahoo mohly vynést miliardy dolarů, není ale jasné, jak chce firma s těmito prostředky naložit.

Thompson vedl PayPal od roku 2008, předtím pro eBay šéfoval technologickému vývoji. Na sociální síti Facebook nedávno označil Yahoo tlačítkem „to se mi líbí“. Do nové funkce by měl nastoupit v pondělí a ihned se zapojit do jednání s Alibabou a SoftBank.