Nvidia má na dosah převzetí společnosti Arm za více než 40 miliard dolarů

Technologický gigant Nvidia chce za 40 miliard dolarů koupit britskou firmu Arm Holdings

Technologický gigant Nvidia chce za 40 miliard dolarů koupit britskou firmu Arm Holdings Zdroj: Reuters

Výrobce počítačových čipů Nvidia má na dosah nákup britské společnosti Arm Holdings od japonské SoftBank Group za více než čtyřicet miliard dolarů, sdělily agentuře Reuters dva zdroje blízké celé záležitosti. Transakcí by vznikl gigant v oblasti výroby čipů. 

Nvidia zaplatí za Arm v hotovosti a rovněž vlastními akciemi. Transakce má být oznámena již příští týden, uvedli zdroje. Nvidia je proslulá výrobou čipů používaných v grafických kartách, které jsou důležité pro videohry a rovněž se využívají pro těžbu kryptoměn. Vyvíjí však rovněž další trhy včetně umělé inteligence, autonomních aut a datových center. 

Arm dodává čipovou technologii pro mobilní zařízení jako jsou mobily a tablety, ale rovněž expanduje do oblasti procesorů pro auta, datacentra a další zaářízení. Britská firma však nevyrábí čipy, ale poskytuje licenci pro technologie, které výrobu čipů umožňují. Již dříve spolupracovala s Nvidia.

Nvidia chce s pomocí technologií Arm vybudovat supervýkonný počítač který se využívá pro předpovědi počasí a modelování pokusů jaderných zbraní.

SoftBank koupila Arm v roce 2016 za 32 miliard dolarů, což představovalo největší investici v historii společnosti. Chtěla tak expandovat do oblasti internetu věcí, který umožňuje například vzdálené ovládání elektronických zařízení jako je lednička či klimatiazce v domácnosti.

Transakce by pro japonskou investiční skupinu představovala podle listu Wall Street Journal vítězství. List o transakci informoval již dříve. Společnosti se k celé transakci nevyjádřily.