O MobilKom má zájem i exředitel firmy Budník. Nabídl 20 milionů

U:fon

U:fon

Do jednání o prodeji operátora MobilKom, který provozuje mobilní síť U:fon, vstoupil bývalý generální ředitel společnosti Tomáš Budník. Jeho firma Ultranet nabídla 20 milionů korun, Dalšímu zájemci, firmě Air - Telecom, se ale účast někdejšího manažera MobilKomu ve výběrovém řízení příliš nezamlouvá.

U:fonU:fon

Air - Telecom byl v soutěži o MobilKom dosud největším favoritem. Svou původní nabídku 25 milionů korun, s níž vyhrál výběrové řízení, snížil na 14 milionů. Důvodem měly být dodatečné investice, o kterých se nevědělo. Minulý týden ale firma částku znovu zvýšila, a to na 21 milionů korun. Věřitelé se nicméně dle informací ČTK v současnosti více přiklání k Budníkově nabídce.

Jednání o prodeji chce věřitelský výbor uzavřít během října tak, aby smlouva byla účinná od listopadu. „Věřitelský výbor stále jedná a pokud se objeví nějaká vyšší nabídka, tak se jí bude zabývat. Do podpisu smlouvy není nic rozhodnuto,“ uvedl zdroj obeznámený s jednáním výboru. Ve hře je i varianta, že se neprodá MobilKom jako celek, ale rozprodá se jeho majetek.

Vstup Ultranetu do jednání se Air - Telecomu nelíbí. Budník jako bývalý generální ředitel a člen představenstva měl podle zástupců Air - Telecomu přístup k interním informacím a všem důležitým datům týkajících se MobilKomu a nabídku podal nestandardním způsobem za podivných okolností.

„Tímto postupem se společnost Air - Telecom cítí dotčena, jelikož vynaložila nemalé prostředky na celou akvizici,“ uvedla Erika Majgotová z Air Telecomu.

Prodejem se má MobilKom zbavit insolvenčního řízení kvůli vysokým závazkům z minulosti a dál pokračovat v nabídce služeb. Celkové závazky byly 2,15 miliardy korun, největší představoval úvěr od China Development Bank.

U:fon má kolem 114 tisíc zákazníků, což je o 10 tisíc méně než na začátku roku. Poskytuje jim rychlý mobilní internet a hlasové služby v síti CDMA. Nové klienty začal v červnu lákat nabídkou mobilního volání do všech sítí za korunu, což nemá v Česku obdoby.

Vlastníkem MobilKomu je společnost Divenno Holdings, která ovládá například Dial Telecom. MobilKom od finanční skupiny Penta. Ta do rozjezdu operátora v předchozích letech investovala nejméně 1,5 miliardy korun.