O záchranu Olympusu se zřejmě pokusí Sony

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Japonská společnost Olympus je v závěrečné fázi jednání o získání kapitálové injekce zhruba 50 miliard jenů (12,8 miliardy korun) výměnou za podíl s firmou Sony. Napsal to dnes japonský list Nikkei. Japonský výrobce fotoaparátů a zdravotnického vybavení hledá partnera, který by mu pomohl postavit se znovu na nohy po obrovském účetním skandálu.

Olympus loni vykázal poprvé po třech letech ztrátu. Firma nyní čelí rostoucímu tlaku, aby si našla kapitálového partnera. Pokud bude dohoda dokončena, stane se Sony největším akcionářem Olympusu s podílem více než deset procent, dodal list.

Obě firmy by chtěly dokončit dohodu příští měsíc a plánují spojení sil ve výrobě zdravotnického zařízení i dalších oblastech. Mluvčí Olympusu v reakci na zprávu agentuře Reuters řekl, že dohoda zatím nebyla uzavřena.

Prezident Olympusu Hiroyuki Sasachce investici z vnějšku omezit právě na nejvýše 50 miliard jenů, aby si firma udržela plnou kontrolu nad vlastním podnikáním. „Bylo by nejlepší, kdybychom se postavili na nohy bez pomoci někoho dalšího,“ řekl.

Jednání se Sony mohou ještě ztroskotat. Zájem o podíl v Olympusu má mít rovněž Panasonic, Fujifilm Holdings a Terumo. Tyto firmy ale podle deníku Wall Street Journal odkládají méně výhodné nabídky.

Olympus, který má podíl 70 procent na globálním trhu diagnostických endoskopů, vykázala za loňský fiskální rok ztrátu 49 miliard jenů. V předchozím fiskálním roce firma hospodařila se ziskem 3,9 miliardy JPY. Sony v loňském fiskálním roce do konce března vykázala rekordní ztrátu 5,7 miliardy USD (117,3 miliardy korun).

Olympus čelí obvinění, že zhruba dvě desetiletí schovával v pochybných fúzích a akvizicích. Na účetní podvody v rozsahu 1,7 miliardy dolarů loni upozornil bývalý generální ředitel Olympusu Michael Woodford.