Obavy z Huawei a ZTE zasáhly již i Tchaj-wan

Huawei, ilustračn foto

Huawei, ilustračn foto Zdroj: news.brothersoft.com

Po nedávné zprávě amerického kongresu týkající se možné průmyslové špionáže ze strany čínských firem Huawei a ZTE se podobným podezřením začal zabývat i Tchaj-wan. Obranný výbor schválil rezoluci požadující, aby vládní strana Kuomintang (KMT) přijala podobná opatření, které již schválily USA a Velká Británie. Zpráva kongresu doporučovala, aby USA z důvodu ohrožení národních bezpečnostních zájmů zablokovaly podnikové akvizice i fúze zahrnující Huawei a ZTE.

„Národní bezpečnostní výbor by měl spolupracovat s Ministerstvem obrany a dalšími příslušnými úřady a vyhodnotit, do kterých odvětví infrastruktury by firmy z pevniny neměly investovat,“ uvádí se v dokumentu. Tchaj-wan přitom v březnu v rámci rozšiřování ekonomické spolupráce s pevninou zjednodušil investiční možnosti pro Číňany. Podle nových pravidel mohou podnikatelé z druhé strany úžiny koupit na Tchaj-wanu až 50 procent akcií v klíčových veřejných infrastrukturních projektech jako je například metro, železnice, mosty a tunely. Bez restrikcí budou nově moci investovat také do konferenčních center, národních parků a další šesti kategorií. Telekomunikační sektor však prozatím zůstává mimo jejich dosah.

Bezpečnostní riziko

Poslanec Hsu Chung-hsin zastupující stranu Taiwan Solidarity Union (TSU) požadující nezávislost ostrova varoval, že investice z pevninské Číny mohou pro Tchaj-wan představovat vážné bezpečnostní riziko. Uvedl přitom nedávný případ, kdy bývalý manažeři společnosti AU Optronics Corp, což je druhý největší výrobce displejů LCD v zemi ukradli její obchodní tajemství a předali jej čínskému konkurentovi.

Hsu nebyl první, kdo na podobné riziko týkající se některých investic z pevninské Číny upozornil. S podobnými obavami vystoupili již v letos v dubnu dva poslanci Demokratické pokrokové strany. Huawei přitom na Tchaj-wanu již působil, když získal dva významné kontrakty týkající se telekomunikačního vybavení pro dvě tamní společnosti.