Ochranný svaz autorský zneužil dominantní postavení, pokuta téměř 11 milionů platí

Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj zamítl odvolání Ochranného svazu autorského (OSA), který spravuje práva umělců k jejich tvorbě. Rafaj tak potvrdil tak prvostupňové rozhodnutí úřadu, který svazu za zneužití dominantního postavení na trhu kvůli jednání s ubytovacími zařízeními uložil pokutu ve výši 10,7 milionu korun.

„OSA porušila zákon o ochraně hospodářské soutěže i unijní soutěžní pravidla, když si v letech 2008 až 2014 na provozovatelích ubytovacích zařízení vynucovala nepřiměřené obchodní podmínky,“ uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.

„Ty spočívaly v požadavku platby autorských odměn za užití autorských děl prostřednictvím zvukových a zvukově obrazových přístrojů umístěných na pokojích ubytovacích zařízení. Ve svých sazebnících nijak nezohledňoval obsazenost pokojů v ubytovacích zařízeních,“ dodal.

Provozovatelé hotelů a ubytoven tak platili svazu autorské odměny i v případě, kdy v pokoji nebyl ubytován žádný host. Úřad dospěl k názoru, že nelze požadovat platbu autorské dílo, když jej v té chvíli nikdo neviděl, či neslyšel.

„Svaz se s obsahem rozhodnutí teprve seznamuje a zvažuje další kroky. Jsme přesvědčeni, že jsme zákon neporušili. Je proto pravděpodobné, že proti rozhodnutí předsedy úřadu pana Rafaje podáme žalobou u Krajského soudu v Brně," řekl předseda představenstva OSA Roman Strejček.

„Účastník řízení v odvolání neboli rozkladu vznesl řadu námitek od nepřezkoumatelnosti rozhodnutí, přes nesprávné zjištění skutkového stavu, neprokázání újmy a narušení hospodářské soutěže, neprokázání nepřiměřenosti smluvních podmínek a nepřiměřených cen až po námitky procesního charakteru a proti výpočtu pokuty,“ podotkl mluvčí. „Předseda úřadu všechny námitky podrobně vypořádal a neshledal, že by byly důvodné,“ dodal.

Ochranný svaz autorský inkasoval za rok 2018 pro autory skladeb 973,2 milionu korun, o 14 milionů korun více než o rok dříve. Přes 195 tisícům nositelů práv vyplatil na honorářích 761,78 milionu korun za více než 976 500 skladeb.

Vedle OSA působí v Česku i další kolektivní správci autorských práv, například Intergram zastupující umělce a výrobce zvukových a zvukově obrazových záznamů, Divadelní, literární a audiovizuální agentura Dilia nebo Ochranná organizace autorská – Sdružení autorů děl výtvarného umění, architektury a obrazové složky audiovizuálních děl.