On-line videopůjčovny se perou o diváky

Seriál House of Cards

Seriál House of Cards Zdroj: netfix

Boj o diváka v USA se pořádně přiostřuje. Vedle tradičních televizí to poznávají i on-line videopůjčovny, jako jsou Netflix, Hulu či Amazon Prime. Podobně jako televizní společnosti i tyto předplatitelské služby musejí investovat ohromné prostředky do exkluzivního programu, letos navíc vytahují nejtěžší zbraně v podobě původních dramatických seriálů.

Exkluzivní distribuční práva na takový seriál vyjdou na desítky milionů dolarů, vliv na počet předplatitelů přitom není zaručený. A možná největším úspěchem těchto investic bude stagnující počet zákazníků.

Na vlastní obsah sází již od roku 2011 nejmenší ze služeb Hulu. Skutečný boj se však očekává až letos. Do originálních seriálů investuje Netflix i Amazon Prime. Netflix již v únoru uvedl prvních třináct dílů seriálu House of Cards, na němž se podílela slavná jména jako David Fincher (produkce a režie) či Kevin Spacey (produkce, hlavní role). Podle magazínu Variety Netflix zaplatil za možnost vysílání minimálně 4,5 milionu dolarů za epizodu, což je o stovky tisíc dolarů více než u konkurenčních show. Celková investice Netflixu do dvou sérií House of Cards se pak vyšplhala na sto milionů dolarů.

Ještě letos v květnu Netflix spustí novou sérii kultovního seriálu Arrested Development, který v běžné televizi před lety skončil. V příštím roce Netflix zveřejní seriál sourozenců Wachowských (Matrix, Atlas mraků) nazvaný Sense8. Naopak letos na podzim se diváci prémiové služby Amazon Prime mohou těšit na seriál Zombieland vycházející ze stejnojmenného filmu.

Velké plány podobných služeb mají ale mnoho trhlin. Přitom fakt, že nezlákají nové předplatitele, může být méně závažným problémem. Finančně problematičtější je nemožnost tyto seriály v krátkém časovém horizontu přeprodávat jiným vysílatelům. Přitom většina televizních společností právě na prodeji práv slušně profituje.

Dalším problémem, s nímž se Netflix již seznamuje, je internetové pirátství. House of Cards se u pirátů těší velké popularitě a na serveru The Pirate Bay je celý seriál k dispozici v několika verzích. A posledním z velkých problémů je teritorialita. Netflix stejně jako Amazon Prime či Hulu nepůsobí zdaleka ve všech zemích a na těchto seriálech zde nebudou moci vydělávat. House of Cards se zde přesto objeví. Placeným televizním službám jej bude nabízet Sony Pictures Television, která na to získala práva od producenta seriálu Media Rights Capital.

10 nejostřeji sledovaných seriálových návratů

Budoucí zaměstnanecké výhody