Operátoři nemusí platit, soud jim zrušil milionové pokuty

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Antimonopolní úřad bude znovu řešit případ zakázaných dohod mezi mobilními operátory. Rozhodl o tom Krajský soud v Brně, který už poněkolikáté zrušil milionové pokuty, které úřad udělil mobilním operátorům T-Mobile a Vodafone.

Letitý spor se vrací na antimonopolní úřad. Český Mobil (dnes Vodafone) měl podle verdiktu úřadu z roku 2004 zaplatit původně 4,5 milionu a T-Mobile 12 milionů. Krajský soud se případem zabýval už několikrát a pokuty opakovaně rušil.

Za zakázané dohody vyměřil antimonopolní úřad před lety ve dvou správních řízeních pokuty v souhrnné výši 44 milionů korun. Celkem 22 milionů korun musel zaplatit Eurotel (dnes Telefónica), 12 milionů T-Mobile a deset milionů korun Český Mobil, předchůdce Vodafone. Firmy pokuty zaplatily, úřad jim je podle svého dřívějšího vyjádření následně vrátil.

Soud nejdříve sankce rušil pro údajnou nicotnost. Tvrdil, že antimonopolní úřad nemá pravomoc případ zkoumat. Podle soudu byl oprávněn zkoumat smlouvy o propojení Český telekomunikační úřad, a nikoliv antimonopolní úřad. Tento verdikt Nejvyšší správní soud následně zrušil. Mezi oběma soudy se případ pohyboval ještě několikrát. Druhý související případ týkající se dnešní Telefóniky a Vodafonu je podle dostupných informací nyní na Krajském soudu v Brně.

Čeští mobilní operátoři před lety propojovali své sítě vždy pouze dvě mezi sebou, a ne prostřednictvím třetího operátora. To prý poškodilo zákazníky, kartelové dohody podle ÚOHS uměle zvýšily ceny přenosu telefonního signálu.