Pákistán přeje smartphonům a laptopům

smartphone, Facebook, aplikace

smartphone, Facebook, aplikace Zdroj: profimedia.cz

Metropole Karáčí přeje výrobcům notebooků. To hraje do karet například firmě Intel, která v Pákistánu chystá nástup nových procesorů do svých extrémně tenkých ultrabooků. Tamní trh s chytrými telefony je zaplaven levným čínským zbožím a spotřebitelé rychle přecházejí z výrobků typu Nokia na levnější náhražky a bohatší odcházejí k firmám Samsung a Apple. Pozoruhodný vzestup však ve stejném okamžiku zažívají větší zařízení, jako jsou laptopy.

Za zvýšeným zájmem o ně stojí rozšíření levného internetu, které šlo ruku v ruce s používáním zásuvných datových karet. Druhou příčinou je iniciativa pandžábské vlády, která rozdávala laptopy studentům, což zařízením přidalo na popularitě. Třetím důvodem je nízká cena způsobená velkou konkurencí na trhu. Přístroje se v nově vznikajících hypermarketech prodávají od 5800 rupií (1160 korun) po padesát tisíc rupií.

Do budoucna je Pákistán s 22 miliony lidmi připojenými k internetu trhem, kde se uplatní spíše množství než kvalita. Levné nové produkty se na trhu prosadí lépe než jiné. To ale neznamená, že časem neporostou i sofistikovanější zařízení jako chytré telefony, které dnes používá pouhých šest procent obyvatel. Výrobcům pomůže, když přijdou s výrobky přizpůsobenými regionálním podmínkám.

„Místní výrobci v Pákistánu můžou následovat indický model, kde přišli s chytrými telefony Atom a dalšími zařízeními, která teď vyvážejí,“ říká Ejaz Siddiqi, studentka obchodu z Karáčí.

Rozvíjejícího se trhu si všímají i globální hráči upravující produkty podle místních potřeb. Třeba Google mluví o pákistánském trhu jako o jednom z nejdůležitějších poté, co tu utržil půl miliardy dolarů.

Naveed Siraj, ředitel Intel Pakistan, při představování ultrabooku řekl: „Budoucnost IT sektoru v Pákistánu je skvělá, a to navzdory překážkám v politické oblasti. Všechny vlády teď stojí o zlepšení v této oblasti.“

Pákistán je do budoucna trhem, kde se uplatní více množství než kvalita

Od naší zpravodajky - autorka je členkou sítě GlobeReporter.org