Panasonic chystá s mobily evropský comeback

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Panasonic už nebudeme vnímat jen jako výrobce televizorů. Po sedmi letech by se firma měla do Evropy vrátit s nabídkou mobilních telefonů.

Mobily od japonského výrobce Panasonicu často poutaly naši pozornost na světových veletrzích. Nevěnovali jsme jim však příliš velký prostor, protože u většiny exponátů byl ve specifikacích uveden dodatek: „Určeno pouze pro japonské operátory“. Tyto často velmi originálně konstruované a na funkce bohaté telefony neměly zkrátka opustit japonské ostrovy.

To by se ale příští rok mohlo změnit. Panasonic chce nepříznivý hospodářský vývoj (za celý rok 2011 očekává Panasonic nejhorší čísla za posledních 10 let) alespoň trochu zvrátit restartem mobilního byznysu a vrátit se tam, kde před několika lety působil.

Vzpomínáte na první chytrý Panasonic? Model X700 z roku 2004 pracoval se systémem Symbian S60Vzpomínáte na první chytrý Panasonic? Model X700 z roku 2004 pracoval se systémem Symbian S60|MobilMania.czVzpomínáte na první chytrý Panasonic? Model X700 z roku 2004 pracoval se systémem Symbian S60

Pomoci k návratu do mobilního odvětví má Panasonicu operační systém Android. Firma uvažuje střízlivě a v prvních fázích nemá ambice dostat se mezi mobilní elitu, po vzoru dnes již menších hráčů Motoroly nebo Sony Ericssonu chce však vybrané regionální trhy zásobovat špičkově zkonstruovanými a dobře vybavenými smartphony. Na trh by se její telefony měly dostávat hlavně prostřednictvím distrubučních sítí nadnárodních operátorů. Podle agentury Reuters bude první na řadě Evropa, v případě kladného ohlasu a rozumných prodejních čísel bude následovat severoamerický trh a Asie.

Výhled Panasonicu do roku 2015 počítá s tím, že ročně na celém světě prodá zhruba 15 milionů smartphonů. Přitom polovina z tohoto množství by měla být určena pro zahraniční mimojaponské trhy. S tímto množstvím by se firma viděno optikou současných prodejních čísel na trhu smartphonů mohla vejít do první desítky producentů chytrých telefonů. Pokud se Panasonic rozhodne dodat do Evropy své špičkové přístroje, můžeme se těšit například na telefon funkčně podobný vodotěsnému Lumix Phonu 101P.