Patenty zkrachovalého Nortelu vydraženy za 4,5 miliardy dolarů

Nortel prodal šest tisíc svých patentů.

Nortel prodal šest tisíc svých patentů. Zdroj: turbophoto.com

Microsoft, Apple, Research in Motion (RIM), Sony, Ericsson a EMC tvoří konsorcium, které dnes vydražilo přes šest tisíc patentů zkrachovalé telekomunikační společnosti Nortel. Porazilo tak další zájemce v čele s Googlem a Intelem.

V balíku jsou mimo jiné patenty týkající se bezdrátové komunikace, optiky, internetu a mikročipů, z nichž nejcennější je nový standart bezdrátové mobilní komunikace 4G.

„Velikost a dolarová hodnota této transakce je nebývalá, stejně jako zájem významných společností z celého světa,“ citovala agentura Reuters šéfa strategického plánování Nortelu George Ridela. Aukce probíhala od dubna a první nabídka, se kterou přišel Google, činila 900 milionů dolarů.

Z celkové částky zaplatí RIM 770 milionů dolarů a Ericsson 340 milionů dolarů, uvedly obě dně společnosti ve zvláštních prohlášeních. Finanční podíly ostatních firem na transakci nejsou známy. Platnost aukce ještě musí potvrdit kanadský a americký soud, jejichž společné slyšení by mělo proběhnout 11. července.

Kanadská firma Nortel se stala obětí technologické bubliny, o ochranu před věřiteli požádala v lednu 2009. Za dosavadní prodeje majetku získala 3,2 miliardy dolarů, patenty jsou posledním velkým aktivem společnosti, které mělo být prodáno. Nortel uvedl, že ani po započítání nyní získaných financí mu pravděpodobně nezbude žádná hotovost na vyplacení drobných akcionářů.