Pátý díl GTA je hned sedmkrát v Guinessově knize rekordů

Počítačová hra GTA V

Počítačová hra GTA V

Více než velkorysý rozpočet se vývojářům Grand Theft Auto 5 vyplatil. Hra skotského studia Rockstar Games se dokázala za necelý měsíc zapsat hned sedmkrát do Guinessovy knihy rekordů. Nejenže drží rekord v prodejích za prvních 24 hodin, ale zlomila i pár dalších čísel.

„GTA si zaslouží, aby bylo ikonkou britské moderní kultury, a jsme rádi, že hru můžete zařadit do knihy rekordů,“ říká její šéfredaktor Guinessovy knihy Craig Glenday. „Hraní už není jenom koníček pro pár vyvolených a GTA 5 to dokazuje. Senzační je, že se ta hra postavila Hollywoodu a vyhrála.“

Sedm rekordů GTA V
• Nejrychleji prodávaná akční adventura za prvních 24 hodin.
• Nejprodávanější hra za prvních 24 hodin.
• Nejrychleji prodávaný zábavní produkt, který dokázal generovat miliardu dolarů.
• Hra, která dokázala nejrychleji generovat miliardu dolarů.
• Hra, která za prvních 24 hodin dokázala vydělat nejvíce peněz.
• Nejprodávanější zábavní produkt, který do 24 hodin dokázal vydělat nejvíc peněz.
• Nejsledovanější trailer pro akční adventuru.

Take-Two si tak mohou gratulovat za sázku na obří rozpočet na marketing. Podle Variety činila tato složka rozpočtu celých 150 milionů dolarů (zatímco samotný vývoj hry „pouhých“ 115 milionů dolarů).

Prodeji pak pomáhají také nadšené recenze. Na serveru Metacritic.com, který shromažďuje celosvětové recenze filmů, seriálů, hudby i her, má nové GTA průměrné hodnocení 97 procent.

Grand Theft Auto by mohlo oživit celý trh

V USA prodej počítačových her letos několik měsíců klesal. Analytici podle listu Financial Times čekají, že v září a v říjnu odbyt na zdejším trhu stoupne díky GTA o víc než 30 procent a pomůže sektoru ke zhruba pětiprocentnímu růstu za celý rok.

Nejdražší hra a vývozní artikl skotské kultury

Od roku 1997, kdy se dostal do obchodů první díl série GTA, se prodalo více než 135 milionů kusů série. Grand Theft Auto V vznikal v době hluboké úvěrové krize. Společnost Rockstar North pocházející ze skotského Edinburgu přišel vývoj hry na více peněz než hollywoodské trháky. Patrně jde o nejnákladnější videohru všech dob.

Jak nedávno v nadsázce prohlásil list The Daily Record, série Grand Theft Auto je největší kulturní export Skotska.