Policie získala novou pravomoc. Až na tři měsíce může vypnout webové stránky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Bez větší pozornosti prošla parlamentem novela trestního zákona. Kromě několika menších úprav přináší jednu poměrně zásadní. Policie dostala do rukou pravomoc až na tři měsíce zastavit čínnost jakýchkoli internetových stránek, strážcům zákona přitom stačí jen podezření z nezákonné činnosti. Na problematickou novinku upozornila společnost Wedos na svém blogu.

Jako sporný se jeví paragraf 7b, ve kterém se definují nové postupy v případě zajištění dat potřebných pro trestní řízení. Dotýká se všech provozovatelů webů, ať už obsahových nebo e-shopů. Pokud na ně někdo podá trestní oznámení, ať už z důvodu domnělého porušení zákona příspěvkem v diskuzi, podezřením z podvodu nebo třeba kvůli autorskoprávním sporům, může být web až na tři měsíce odstaven. Dotýká se to pochopitelně i provozovatelů hostingů, kteří toto budou muset zajistit.

Je logické, aby měly v případě právních sporů vyšetřovací orgány přístup k datům potřebným k vyřešení případu. Mohou si o ně oficiální cestou zažádat poskytovatele hostingu a ten, pokud je má, tak je poskytne. To je praxe fungují doposud. Typicky se jedná o zjištění údajů provozovatele webu.

 


Celý článek i znění příslušného paragrafu najdete na webu Živě.cz >>>