Polovina Američanů míní, že akcie Facebooku jsou přeceněné

Facebook

Facebook Zdroj: profimedia.cz

Polovina Američanů se domnívá, že sociální síť Facebook je pomíjivou módní záležitostí. Stejný počet lidí si navíc myslí, že požadovaná cena za akcie při nadcházejícím vstupu Facebooku na burzu je nadsazená, ukázal průzkum společnosti GfK pro agenturu AP. Skepticismus je pak ještě vyšší mezi těmi, kdo na akciovém trhu pravidelně investují. Firma přitom dnes ještě zvýšila cenové rozpětí, za které plánuje prodat akcie v primární nabídce akcií.

V prohlášení pro akciovou burzu Facebook uvedl, že chce prodat akcie za cenu v rozmezí 34 až 38 dolarů za akcii místo dříve uváděných 28 až 35 dolarů. Zvýšení cenového rozpětí je známkou vysoké poptávky investorů, píše agentura AP. Pokud by se mu podařilo prodat akcie v tomto rozmezí, podle AP by to znamenalo, že jeho hodnota je vyšší než společností Disney, Ford nebo Kraft Foods.

Průzkum nicméně ukazuje, že jen asi třetina Američanů je přesvědčena, že očekávaná hodnota Facebooku odpovídá té skutečné. Podle poloviny dotázaných jsou představy firmy nadsazené.

Nákup akcií Facebooku považují za dobrou investici především Američané do 35 let. V této věkové skupině si to myslí 59 procent dotázaných. S rostoucím věkem pak důvěra v investování do Facebooku klesá a mezi lidmi staršími 65 let považuje nákup akcií sociální sítě za dobrý tip jen 39 procent dotázaných.

AP dává rozdílné nálady mezi investory v jednotlivých věkových skupinách do souvislosti s jejich aktivitou na Facebooku. Zatímco lidé do 35 let považují sociální síť za součást svého života, ve věkové skupině nad 65 let má účet na Facebooku jen 21 procent Američanů.

Facebook je největší sociální sítí světa a přestože vznikl teprve před osmi lety, má na 900 milionů uživatelů. Jeho tržby dosáhly v uplynulém roce 3,7 miliardy dolarů.

Primární nabídka Facebooku je nejvíce očekávaným vstupem na burzu v letošním roce a měla by ohodnotit Facebook na více než 100 miliard dolarů (asi dva biliony korun). Očekává se, že firma dokončí nabídku ve čtvrtek a s akciemi se začne obchodovat na burze v pátek.

Nabídka Facebooku se má stát doposud největší primární nabídkou internetové firmy. Internetový vyhledávač Google získal v roce 2004 z primární nabídky 1,67 miliardy dolarů a v případě Facebooku by tato částka mohla být více než desetinásobná.