Poslanci podezřívají mobilní operátory z kartelu

Sony Xperia Z

Sony Xperia Z Zdroj: CC BY 2.0: Karlis Dambrans via Flickr

Tuzemský trh elektronických komunikací není dostatečně konkurenceschopný. Dospěl k tomu kontrolní výbor Poslanecké sněmovny a vyzval antimonopolní úřad k bezodkladnému zahájení správního řízení. Porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže se podle poslanců mohly dopustit O2, T-Mobile a Vodofane tím, že jejich jednotlivé nabídky jsou v podstatě podobné až zcela totožné.

„Navíc ceny těchto produktů jsou ve srovnání s ostatními zeměmi středoevropského regionu takřka nejdražší,“ uvedl místopředseda výboru Štěpán Stupčuk (ČSSD). Operátoři odmítají, že by dohodu uzavřeli. V podnětu, jenž má deník E15 k dispozici, se píše, že nejlevnější tarif a také nejlevnější neomezený tarif nabízejí tři v Česku dominantní operátoři za 349 a 749 korun měsíčně.

Velice nápadné je i shodné nastavení cen za odeslání SMS. Rovněž tarify s neomezeným voláním do zahraničí jsou úplně stejné a liší se jen v limitu dat pro připojení na internet. „Z těchto důvodů se domníváme, že mohlo dojít k uzavření nezákonné dohody,“ vysvětlil Stupčuk.

Kolik stojí nejlevnejší/neomezené tarify v cizineKolik stojí nejlevnejší/neomezené tarify v cizine | E15

Absurdní obvinění, brání se O2

Mluvčí O2 Martin Žabka považuje obvinění za absurdní. „V dubnu 2013 jsme změnili český telekomunikační trh a jako první přinesli neomezené volání a esemeskování kamkoli a balík dat za cenu měsíčního paušálu. Ostatní operátoři se pochopitelně snažili naši konkurenční výhodu co nejdříve dohnat,“ uvedl. I podle Martiny Kemrové z T-Mobilu je nařčení nepodložené. „V základní ceně tarifu nabízejí operátoři další různé výhody a přidávají zákazníkům další služby. Reálně se tedy o stejnou cenu nejedná,“ uvedla.

Poslanci připouštějí, že určité odlišnosti v nabídkách existují. Jsou však tak malé, že nezaručují „existenci řádné hospodářské soutěže a naopak vzbuzují zásadní pochybnosti“. Výbor v podnětu kritizuje i Český telekomunikační úřad, který měl jako regulátor pochybit.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže už se podobnými podněty zabýval a nezákonné jednání nezjistil. Podle dřívějšího zjištění nejde o dohodu, ale o takzvané cenové následování, kdy operátoři přizpůsobují svoji nabídku konkurenci.