Přes časový posun lákalo televizní diváky Rio jako Londýn

Závěrečný ceremoniál

Závěrečný ceremoniál Zdroj: ctk

North Greenwich Arena - gymnastika
Olympijský areál
Plavecké centrum
Olympijský areál
Basketbalová aréna
12
Fotogalerie

Hry v Riu de Janeiro sledovalo v ČT průměrně 229 tisíc diváků. Největší zájem byl o zlaté finále Lukáše Krpálka.

Pětihodinové zpoždění, s nímž začínaly přenosy soutěží z Brazílie, diváky neodradilo. V České televizi tak hry sledovalo průměrně 229 tisíc diváků, z toho tři čtvrtiny na ČT sport, Je to jen o tři tisíce méně než před čtyřmi lety v Londýně.

„Z hlediska sledovanosti přenosy korespondovaly s hodnotami získaných medailí,“ uvedla mluvčí ČT Alžběta Plívová. Do nejsledovanější pětice sportů se tak dostala horská kola (průměrně 567 tisíc diváků), judo (456 tisíc diváků), vodní slalom (452 tisíc), veslování a cyklistika. Není tak mezi nimi atletika, která ve střední Evropě připadala až na pozdní noční časy.

Nejsledovanějším závodem se stalo zlaté finále judisty Lukáše Krpálka, jediné zlato, na které v Riu dosáhl některý z českých reprezentantů. Na ČT sport je vidělo přes milion diváků, tedy více než 37 procent lidí u obrazovek.

Přečtěte si komentář Tomáše Stingla:

Před čtyřmi lety byl největší zájem o vítězství Barbory Špotákové v oštěpu, které si nenechalo ujít 1,55 milionu diváků. Časový posun se ale projevil na zájmu o slavnostní zahájení, které v Česku začínalo hodinu po půlnoci. Ceremoniál z Ria tak vidělo 180 tisíc diváků, zatímco v Londýně to bylo 861 tisíc.

Prohlédněte si, jak vypadaly londýnské olympijské areály:

Olympijské parky přilákaly milion lidí
Čtyři olympijské parky – v Pardubicích, Plzni, Ostravě a na Lipně – navštívil za sedmnáct dnů letních her v Riu de Janeiro milion lidí. To je zhruba 2,5krát více než při premiéře projektu přede dvěma lety při zimní olympiádě v Soči. Park tehdy vyrostl v Praze na Letné. Nejvíce lidí, a to 400 tisíc, zamířilo do Pardubic, jen o padesát tisíc lidí méně přilákalo Lipno. Čekala na ně možnost vyzkoušet si některý z padesáti olympijských i neolympijských sportů či setkání s desítkami českých medailistů z předchozích her.