Tomáš Stingl: Hry v Riu jako zkouška vyspělosti

Běžec Eliud Kipchoge

Běžec Eliud Kipchoge Zdroj: ctk

Již dokončený stadion Arena Fonte Nova by měl během her v roce 2016 hostit fotbalové zápasy
Přestavbou prošel Estádio do Maracanã, kde má proběhnout zahrajovací i závěrečný ceremoniál olympijských her
Stihl se také projekt přestavby Estádio Nacional de Brasília
Například stavba velodromu ale začala teprve letos v únoru
Také olympijský park se začal stavet až loni v září
8
Fotogalerie
Absurdní obrázek ze závěrečného maratonu může sloužit jako symbol celé uplynulé olympiády. Když osamocený běžec, Keňan Kipchoge, vítězně finišoval ulicemi Ria de Janiero, musel běžet dlouhým ochranným špalírem vojáků. Až sem to svět dopracoval. V antice byly při olympijských hrách přerušeny války a do Olympie nesměl vstoupit nikdo ozbrojen. To letošní hry připomínaly vojenské manévry a zúčastnilo se jich sedmkrát víc vojáků a policistů než sportovců.

Ale tím, že si důsledně ohlídala bezpečnost, si Brazílie připsala body. Organizaci her lze označit za víceméně úspěšnou vlastně už jen díky tomu, že se neodehrál žádný velký malér, především teroristický útok.

Drobnějších aférek bylo samozřejmě víc než dost. Lupiči v Riu například přepadli portugalského ministra školství nebo brazilského vládního zmocněnce pro bezpečnost. A kdo všechno se nakazil virem zika, se teprve ukáže. Celkově si ale organizátoři mohou oddychnout, apokalypsa se nekonala.

Úplně jinou písničkou ovšem je, zda se Brazílii vrátí víc než 12 miliard dolarů, které do olympiády nasypala. I přes všechen strach ze ziky a kriminality nakonec do Ria přijelo původně očekávaných 500 tisíc turistů. Z toho nejvíc – přes pětinu – tvořili Američané, asi 15 procent Argentinci. Na vstupném ale olympiáda nevydělá. Stadiony během méně populárních sportů zely prázdnotou a se vstupenkami navíc šmelili překupníci, do čehož se zapletlo i vedení Irského olympijského výboru.

Zásadní otázkou je ale hlavně dlouhodobější přínos, který se těžko měří. Díky nové rychlodráze a autobusům získalo víc než 60 procent obyvatel Ria přístup k veřejné dopravě. Dřív to bylo necelých dvacet. Hotelová kapacita města se zvedla ze 30 tisíc na 50 tisíc lůžek.

Přečtěte si:

Ministerstvo turismu prohlásilo, že cestovní ruch po olympiádě vzroste nejméně o šest procent. Řadové Brazilce deprimované hospodářskou i politickou krizí nejspíš tahle čísla moc neohromí, drahé olympiádě ale možná odpustí díky fotbalu.

Jejich národní tým vyhrál poprvé v historii olympijský turnaj, když ve finále porazil Němce. Právě ty Němce, kteří na světovém šampionátu přede dvěma lety ponížili kanárky na jejich vlastní půdě porážkou 1:7. Díky letošnímu úspěchu budou Brazilci možná o chlup shovívavější i při kritice nákladů na celou olympiádu.

Na to, že se ještě na jaře vážně mluvilo o možnosti zrušení her kvůli nedostatku peněz a virové epidemii, dopadly nakonec dobře. Olympiáda začíná fungovat jako přijímací zkouška pro státy, které si chtějí vysloužit image vyspělé země.

Po hladkém průběhu letních her v Pekingu v roce 2008 začali i poslední skeptici brát vážně Čínu. Brazílie letos úspěšně složila tuhle zkoušku jako první stát Jižní Ameriky. Teď se musí vypořádat se svou hlubokou vnitřní krizí. Začít může už tento týden. Rozhodovat se bude o osudu dočasně sesazené prezidentky Dilmy Rousseffové, která je nařčena z korupce.