Příliš ambiciózní Musk? Wall Street jeho vizi autonomních aut moc nevěří

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: ČTK

Model Y
Model Y
Model Y
Model Y
Model Y
17
Fotogalerie

Podnikatel a majitel Tesly Elon Musk prohlásil éru autonomních aut za odstartovanou. V příštím roce by rád uvedl do provozu takzvané robotaxíky, které dokážou rozvážet zákazníky bez přítomnosti řidiče. Plánům, které slavnostně oznámil během pondělního večera pro investory, ale příliš nevěří analytici z Wall Street. Podle nich je zatím příslušná technologie v plenkách a kvůli bezpečnostním a právním rizikům není pravděpodobné, že by ji Musk mohl plně spustit už příští rok. Informoval o tom server CNBC. Akcie Tesly během úterý ztrácely.

„Plány Tesly na robotaxíky jsou nedomyšlené. Zdá se, že firma nemá odpověď na otázky týkající se ceny, pojistné odpovědnosti nebo zákonných požadavků,“ upozornil pro CNBC analytik Jeffrey Osborne z investiční banky Cowen.

V plánu Tesly vidí Osborne velké množství technologických a praktických rizik. „Není pravděpodobné, že automobilka přijde s lepším hardwarem než Nvidia, lepším softwarem než Google a lepším řídicím systémem než současní lídři služeb typu Uber,“ dodal.

Stejný názor má i analytik banky Morgan Stanley Adam Jonas. „Prezentace novinek Tesly byla působivá. Ve vzduchu ale podle našeho názoru visí až příliš mnoho otazníků. Příští rok se jako termín uvedení novinky na trh jeví jako příliš brzký termín,“ uvedl Jonas. Analytici z banky Morgan Stanley podle něj došli k názoru, že ještě několik desetiletí potrvá, než budou autonomní auta natolik bezpečná, aby mohla najít využití v komerčních službách. 

O smělých plánech mluvil Elon Musk v rámci pondělního večera pro investory. Ten se konal dva dny před zveřejněním výsledků automobilky za letošní první kvartál. Při úterním ranním obchodování klesly akcie Muskovy firmy o 1,4 procenta, později ztrátu zmírnily. Meziročně se jejich cena snížila o 21 procent. Na vině jsou hlavně neuspokojivé výsledky a zpožděné dodávky produktů. Kromě robotaxíků a autonomních aut mluvil Musk i o plánech na automobily bez volantů a pedálů, které by měly přijít na trh v roce 2021.