Vesmírná loď Crew Dragon přistála na hladině Atlantského oceánu

Crew Dragon se odpojuje od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS)

Crew Dragon se odpojuje od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) Zdroj: Reuters

Crew Dragon se odpojuje od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS)
Crew Dragon  ve vesmíru
Start lodi Crew Dragon
Start lodi Crew Dragon
Start lodi Crew Dragon
13
Fotogalerie

Kosmická loď Crew Dragon americké společnosti SpaceX se vrátila na Zemi po šestidenní výpravě k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Na padácích se snesla do vod u pobřeží Floridy v předem ohlášeném čase. Skončila tak první zkušební mise bez lidské posádky na oběžnou dráhu v rámci snahy amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) obnovit pilotované lety do vesmíru za využití amerických vesmírných lodí.

„Úspěšné přistání Crew Dragon do moře přesně podle plánu v 08:45 (14:45 našeho času),“ ohlásil na twitteru tým NASA pro komerční lety, zatímco k přistávacímu modulu směřovaly týmy na člunech. „Je skvělé zažít takovou chvíli,“ komentoval přistání jeden z vedoucích projektu Reed Benji.

Crew Dragon zpáteční cestu zahájil ráno, když se kolem 08:30 našeho času automaticky odpojil od ISS, kde strávil pět dní. Raketa Falcon 9 loď z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě vynesla do kosmu 2. března a stroj se po zhruba 27hodinovém letu v automatickém režimu připojil k vesmírné stanici. Dopravil tam téměř 200 kilogramů nákladu. Kromě toho vezl také figurínu opatřenou množstvím senzorů, které zjišťovaly, jaká by cesta v Crew Dragon byla pro skutečnou posádku.

Zakladatel a šéf SpaceX Elon Musk označoval poslední část zpáteční cesty zřejmě nejobtížnější částí výpravy. „Nadzvukový návrat mi pravděpodobně dělá největší starost," prohlásil Musk několik hodin po startu s odkazem na žhavý sestup zemskou atmosférou při rychlosti tisíců kilometrů v hodině.

Pokud hodnocení právě ukončeného prvního testu bez posádky neukáže žádné nedostatky, mohl by se Crew Dragon znovu vydat na orbitální komplex zřejmě v červenci při druhém testovacím letu. Ten by už absolvovali dva astronauti.

Zatím jediný zádrhel kolem spolupráce NASA a SpaceX nesouvisí přímo s výkonem lodě Crew Dragon, nýbrž se zakladatelem jejího výrobce Muskem. Ten musel v minulosti projít bezpečnostní prověrkou, neboť jeho společnost je oprávněna k vypouštění vojenských špionážních satelitů, ovšem média ve čtvrtek informovala, že Muskova prověrka nyní prochází revizí. Důvodem je podle Reuters událost z loňského září, kdy americký miliardář během živě vysílaného rozhovoru s komikem Joem Roganem mimo jiné kouřil marihuanu. „Pentagon jistou dobu po událostech s marihuanou zahájil prověřování incidentu, řekl americký činitel, který hovořil pod podmínkou zachování anonymity,“ napsal Reuters.

Podívejte se na video z přistání: