Pro jaké profese lze kolaborativní roboty použít?

Zdroj: Universal Robots

Jak dnes považovat společnost za moderní? Vše, co musíte udělat, je zajistit, aby byla výroba automatizována. Typy strojů a vylepšení se liší, ale stejně důležité a na místech, která jsou přehlížena, jsou kolaborativní roboti. V tomto článku se zamyslíme nad jejich smyslem a výhodami jejich umístění ve výrobní továrně.

Koncept pro kolaborativní roboty

Koncept pro kolaborativní roboty se týká zařízení, která mohou spolupracovat se zaměstnanci. Toto řešení je alternativou k tradičním průmyslovým robotům, protože se dají pořídit mnohem levněji a mají nižší náklady na údržbu. Možná tomu jejich vzhled nenasvědčuje, ale z bezpečnostní stránky jsou k lidem mnohem přátelštější.

Pro jaké profese lze použít kolaborativní roboty

Kolaborativní roboty je možné použít pro širokou škálu oborů. Nic jim nebude bránit v provádění činností v potravinářském, automobilovém, elektronickém, chemickém atd. To vše je způsobeno jejich univerzálností, protože jsou schopni provádět příkazy, které vyžadují kratší dobu odezvy, přepravovat předměty různé hmotnosti bez problémy, oddělit položky a naložit zboží. Vhodné je zmínit také, že jejich role v opakujících se nebo periodických procesech je nesmírně cenná, stačí si zapamatovat jejich správnou kontrolu.

Současně existuje několik funkcí, které odlišují tohoto robota od průmyslového robota. Začněme s výdaji. Se stroji se mnohokrát zachází jako s nákladnými výdaji. Vzhledem k vysoké návratnosti investic spolupracujících robotů však tato hra stojí za to. Majitelé firem, kteří je kupují, navíc mají problémy s tím, že si budou muset dělat starosti s placením vysokých poplatků za údržbu. K dispozici je také téma času potřebného pro instalaci. Ano, úplná robotizace vyžaduje sestavení často mnoho měsíců, takže je překvapivé, že kolaborativní robot potřebuje k úplné integraci do výrobní linky jen několik hodin. Například roboty Universal Robots, konkrétně modely UR3 and UR3e, the UR5 and UR5e, and the UR10 and UR10e lze použít pro úkoly s vysokým užitečným zatížením, jako je manipulace s těžkým materiálem, obsluha těžkých strojů, balení a paletizace a autonomní mobilní roboti (AMR).