Problémy, které postihly BlackBerry, můžou zvýšit zájem o iPhony

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Výpadek služeb, který tento týden postihl chytré mobilní telefony BlackBerry společnosti Research in Motion (RIM), by podle analytiků mohl urychlit přesun uživatelů ke konkurenčním přístrojům iPhone firmy Apple.

RIM již delší dobu ztrácí podíl na trhu s mobilními telefony pro podnikový sektor. Kromě přístrojů iPhone k tomu menší měrou přispívají také telefony s operačním systémem Android od společnosti Google. “(Výpadek služeb pro BlackBerry) by mohl tento proces urychlit,“ uvedla analytička Julie McNellyová z firmy Aite Group.

Telefony BlackBerry v minulosti ovládaly trh pro podnikový sektor díky přesvědčení firem, že RIM je jedničkou v ochraně údajů. Konkurence se však v oblasti zabezpečení dat postupně zlepšila, takže řada bývalých loajálních zákazníků RIM nyní svým zaměstnancům dovoluje, aby si sami vybrali, jaký telefon budou používat. Z toho pak těží zejména populární přístroje iPhone, napsala agentura Reuters.

Zisk společnosti RIM se ve druhém finančním čtvrtletí končícím v srpnu kvůli slabé poptávce propadl téměř o polovinu na 419 milionů dolarů (zhruba 7,5 miliardy Kč). Tento měsíc se objevily spekulace o tom, že RIM je na prodej.

„Nejsou konkurenceschopní,“ řekl minulý měsíc na adresu RIM analytik Peter Misek ze společnosti Jefferies & Co. Dodal, že budoucnost RIM závisí na zahájení prodeje telefonů BlackBerry s novým operačním systém QNX, který byl vyvinut s cílem konkurovat telefonům firmy Apple a telefonům se systémem Android. RIM již dříve přislíbila, že telefony se systémem QNX uvede na trh začátkem příštího roku.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.