Prodej smartphonů v západní Evropě stoupl skoro o 50 procent

Rostoucí zájem o iPhony firmy Apple a telefony s operačním systémem Android firmy Google zvýšil v druhém čtvrtletí prodej chytrých telefonů v západní Evropě o 48 procent. Bývalá jednička na trhu Nokia však dále propadla a v prodejnosti skončila až na 5. pozici. Uvedla to konzultační společnost IDC.

Nokia se na svém domácím trhu propadla v prvním čtvrtletí na druhou pozici, když na trhu chytrých telefonů jí překonal Apple a na širším trhu s mobilními telefony jihokorejský Samsung Electronics. Ve druhém čtvrtletí se podíl Nokie na západoevropském trhu chytrých telefonů snížil ve srovnání s předchozími třemi měsíci o polovinu na pouhých 11 procent. Finská společnost se tak dále propadla za Samsung, RIM, který vyrábí telefon BlackBerry, a tchajwanskou HTC.

„Chytré telefony nyní dominují západoevropskému trhu s telefony a prodejci se silnější nabídkou v tomto segmentu posilují své pozice,“ uvedl analytik IDC Francisco Jeronimo. Vysoký zájem je o telefony s operačním systémem Android.

Nokia se nedávno rozhodla přestat používat svůj software Symbian a místo toho se dohodla na spolupráci s Microsoftem. Jeho Windows Phone se má stát hlavním operačním systémem mobilních telefonů Nokia. První telefon Nokia Windows Phone se má na trhu objevit ještě v letošním roce a firma do něj vládá velké naděje.

Celkový trh s mobily klesl

Prodej chytrých telefonů v západní Evropě sice rostl, celkový trh s mobilními telefony se však meziročně snížil o tři procenta. Na poptávku negativně působí oslabení ekonomického růstu v regionu, předtím sedm čtvrtletí naopak prodej telefonů v západní Evropě rostl.

Do kategorie chytrých mobilů patří přístroje s operačním systémem, díky němuž pracují podobně jako osobní počítač. Umožňují lidem prohlížet internet, odesílat elektronickou poštu a pracovat s různými softwarovými aplikacemi na barevném displeji.