Projekt společnosti Xixoio a investora Vávry se odkládá. Obávají se rizik války na Ukrajině

Investor Radovan Vávra spojuje síly s kontroverzní blockchainovou společností Xixoio.

Investor Radovan Vávra spojuje síly s kontroverzní blockchainovou společností Xixoio. Zdroj: Xixoio

Nový tokenizační projekt má přispět k digitalizaci České republiky a pomoci domácnostem ušetřit za elektřinu. Na snímku zakladatel Xixoia Richard Watzke.
Investor Vávra i šéf Xixoia Watzke striktně odmítají podezření z nekalých praktik.
Bývalý šéf Komerční banky a investor Radovan Vávra
Richard Watzke ze společnosti Xixoio
5
Fotogalerie

Společnost Xixoio se rozhodla pozastavit spuštění prodeje Tokenů SCX z prvního tokenizačního projektu v Česku, jehož cílem je přivést na trh chytrý elektroměr. Důvodem rozhodnutí je probíhající válka na Ukrajině, která výrazně ovlivňuje celosvětovou energetiku. Xixoio vytvořila projekt společně s technologickou společnosti SimpleCell investora Radovana Vávry.

V současnosti nelze odhadnout, jaký dopad bude mít válka na dodavatelsko-odběratelský řetězec nezbytný pro produkci chytrých elektroměrů s integrovaným IoT modulem, uvedla Xixoio ve své zprávě. Modul zajišťuje online přenos informací o spotřebě elektrické energie, díky čemuž mohou podniky a domácnosti svou spotřebu optimalizovat.

NFT – Nezaměnitelný token

Video placeholde
• Videohub

„SimpleCell prošel tokenizací, takže v budoucnu může velmi rychle navázat prodejem Tokenů SCX,“ uvedl předseda představenstva a zakladatel Xixoio Richard Watzke. Ačkoli už má společnost SimpleCell vydané tokeny, založené profily na platformách Xixoio a připravený obchodní model, tokeny se zatím do prodeje nedostanou. Společnost se rozhodla odložit poslední krok na dobu, kdy se uklidní situace na Ukrajině.

Vávra spolu s Watzkem zveřejnili podrobnosti svého společného projektu v polovině února. SimpleCell nabídne k zakoupení vlastní kryptomince prostřednictvím Watzkeho platformy a takzvaného IPCO. To je proces, jenž umožňuje firmám získávat kapitál přímo od zákazníků a podporovatelů prostřednictvím prodeje digitálních tokenů.

„Rozhodnutí pozastavit prodej Tokenů SCX nás mrzí, ale nechceme komunitu vystavovat nadměrnému riziku. IPCO standard existuje právě proto, aby do doposud neregulovaného světa tokenizace vnesl pravidla a řád a určitou formu ochrany pro tokenholdery. Naše rozhodnutí je faktickým potvrzením, že IPCO standard plní svou funkci,“ dodal Watzke.

Xixoio chce ale veřejnosti ukázat, že systém funguje. Rozhodla se proto emitovat demoverzi Tokenu SCX, na který nejsou navázána žádná práva a jeho cena je koruna za kus. Xixoio tak chce demonstrovat zisk kapitálu z nákupu pro tokenizovanou firmu, obdržení tokenu kupujícím, v tomto případě jeho demo verze, a zařazení klienta do obchodního stromu obchodující společnosti Xixoio.

Zároveň držitel této demo verze Tokenu SCX získá přístup do aplikací Xixoio, a tak bude mít nejaktuálnější informace jak o budoucím vývoji projektu, tak o dalších projektech společnosti. Firma tak chce prokázat, že dokáže tokenizovat jakoukoli firmu v Evropské unii, která splní potřebné podmínky, nikoli jen získávat z prodeje tokenů finanční prostředky.

V médiích i expertech na finanční trhy budí podnikání blokchainové společnosti Xixoio od počátku podezření z podvodu. Předseda představenstva firma Watzke i majitel společnosti SimpleCell tuto kritiku striktně odmítají. „Xixoio přináší na český trh revoluční technologii, která má velký potenciál proměnit tradiční způsoby financování. Je to moderní a transparentní způsob získávání kapitálu,“ uvedl Watzke.