Doživotní investice. Radovan Vávra hájí spornou firmu Xixoio a spouští s ní chytrý elektroměr

Investor Radovan Vávra spojuje síly s kontroverzní blockchainovou společností Xixoio.

Investor Radovan Vávra spojuje síly s kontroverzní blockchainovou společností Xixoio. Zdroj: Xixoio

Nový tokenizační projekt má přispět k digitalizaci České republiky a pomoci domácnostem ušetřit za elektřinu. Na snímku uprostřed zakladatel Xixoia Richard Watzke.
Investor Vávra i šéf Xixoia Watzke striktně odmítají kritiku, že firma Xixoio provádí podvodné praktiky.
Logo technologické společnosti SimpleCell
Podnikání společnosti Xixoio dlouhodobě budí pochyby odborníků na finanční trhy.
5
Fotogalerie

Blockchainová společnost Xixoio, jejíž podnikání od začátku provázejí pochybnosti médií a expertů na finanční trhy, zda se nejedná o podvod, našla zastánce v osobě známého investora a bývalého ředitele Komerční banky Radovana Vávry. Jeho technologická firma SimpleCell dokonce chystá s Xixoio společný projekt, v jehož rámci uvede v blízké době na tuzemský trh chytré elektroměry. „Xixoio není žádné Ponziho schéma,“ hájí svého nového partnera Vávra. Z poškození vlastní reputace si těžkou hlavu nedělá. 

Vávra a zakladatel Xixoia Richard Watzke ve středu odhalili detaily svého společného projektu. SimpleCell nabídne v nejbližších dnech investorům k zakoupení vlastní kryptomince prostřednictvím Watzkeho platformy a takzvaného IPCO. To je proces, jenž umožňuje firmám získávat kapitál přímo od svých zákazníků a podporovatelů prostřednictvím prodeje digitálních tokenů.

Společnost očekává, že jí to vynese nižší stovky milionů korun. Investoři na oplátku získají podíl na tržbách, podobně jako když si pořizují akcie. Prostředky, které Vávrova firma z tokenizace získá, použije k tomu, aby uvedla na trh nový elektroměr s integrovaným IoT modulem. Ten dokáže online přenášet informace o spotřebě elektrické energie, díky čemuž mohou podniky a domácnosti svoji spotřebu optimalizovat. Implementace chytrých elektroměrů je součástí širšího projektu Smart Cities, jehož cílem je zefektivnění a modernizace způsobů řízení měst, obcí i státní správy.  

Vše, co potřebujete vědět o NFT – nezaměnitelném tokenu:

Video placeholde
NFT - Nezaměnitelný token • Videohub

„Xixoio přináší na český trh revoluční technologii, která má velký potenciál proměnit tradiční způsoby financování. Je to moderní a transparentní způsob získávání kapitálu,“ uvedl Watzke. Společně s Vávrou také vyzdvihli, že produkt SimpleCellu pomůže běžným občanům v současné energetické krizi a významně přispěje k digitalizaci v České republice.

„Ceny elektřiny na burze každý den létají neuvěřitelným způsobem, běžný spotřebitel z toho však nemůže nijak těžit. My chceme způsobit to, abyste tuhle výhodu mohli dostat,“ řekl Vávra. Projekt tedy propojí krátkodobé nabídky prodejců energií s cílovými drobnými spotřebiteli, což je běžné v zemích západní Evropy. Jejich nabídky budou moci přijímat prostřednictvím mobilní aplikace. Elektroměr SimpleCellu vyjde zákazníky zhruba na šedesát eur (asi 1460 korun). Podle autorů projektu je to však doživotní investice, nejsou s ní spojené žádné další náklady a může pomoci ušetřit na energiích minimálně deset procent ročně. 

S nelibostí počítám, říká Vávra

Značná část tiskové konference, na níž byl nový projekt představován, se nicméně točila okolo kontroverzí společnosti Xixoio, která byla v posledních měsících osočována z podivné komunikace, klamání drobných investorů nebo z toho, že se zaštiťuje partnery, kteří o tom ani nevědí. Vávra i Watzke však tuto kritiku striktně odmítli. 

„Nejsme žádná kyperská firma. Sídlíme v Česku a svůj projekt jsme klidně mohli spustit kdekoliv jinde. Všude to bylo jednodušší. V tuzemsku jsme ho udělali proto, aby obyčejní lidé mohli díky tokenizaci získat něco, na co by jinak nikdy nedosáhli,“ ohradil se šéf Xixoia. 

Stejně reagoval také jeho partner. „Přiznávám, že mediální obraz Xixoia pro mě ze začátku byl otazníkem. A kdybych si neudělal důkladný audit jejich hospodaření, tak bych se s nimi do žádných debat nepustil,“ tvrdí Vávra. Osobně se prý přesvědčil, že peníze investorů firma neutrácí za catering nebo za pěkné kanceláře, ale skutečně je investuje do toho, aby něco vybudovala. 

„Jedna věc je image, druhá faktický výsledek vaší práce. Počítám s tím, že se nelibost lidí, kteří z nějakého důvodu Xixoio nemají rádi, krátkodobě podepíše i na mně. Je to ale přijatelná cena za to, že se mi s nimi možná podaří tenhle projekt realizovat. Nenapadá mě jiný inteligentní způsob financování této věci, která je riziková, inovativní a není jednoduše vysvětlitelná, než je tokenizace,“ sdělil Vávra deníku E15.

Kapitálové propojení se nechystá

Dozorčí radu Xixoia na začátku února posílil člen představenstva SimpleCellu Miloslav Vyhnal. Kapitálové propojení společností se ale podle Vávry neplánuje. „Miloš Vyhnal díky svému obřímu životopisu na poli kapitálových investic, venture investic či startupů reprezentuje unikátní know-how a měl by působit jako jeden z odborných garantů projektu. SimpleCell investice od Xixoia nepotřebuje,“ upřesňuje Vávra. 

Žádnou další spolupráci firmy v tuto chvíli rovněž nechystají. „Projekt, který jsme právě představili, je dost komplexní. Na příští dva roky nás to v SimpleCellu dost vytíží,“ myslí si Vávra. Investor také vyvrátil spekulace, že se jeho firma spojila s Watzkem kvůli skutečnosti, že její klíčový dosavadní partner, francouzská společnost Sigfox, míří do konkurzního řízení.

„Sigfox v žádném případě nekončí, jen hledá nového strategického partnera a zájem o něj je veliký. Neumím si představit, že by francouzská vláda nechala tento technologický klenot padnout. Myslím, že nic špatného se tam nestane,“ soudí Vávra. Připustil však, že krach Sigfoxu by znamenal pro SimpleCell značný problém, protože by přestala fungovat jeho technologická infrastruktura.