Propouštění technologických gigantů pokračuje. Matka Googlu vyhodí 12 tisíc zaměstnanců

Alphabet na burze

Alphabet na burze Zdroj: ctk/ap

Společnost Alphabet, která vlastní Google a YouTube, propustí přes 12 tisíc lidí.
2
Fotogalerie

Matka Googlu společnost Alphabet propustí přes 12 tisíc lidí, což je zhruba šest procent z její celosvětové pracovní síly. Zařadila se tak k dalším technologickým gigantům, které se rozhodly řešit krizi vyhazovem. Před pár dny oznámila velké propouštění i softwarová společnost Microsoft, která se rozloučí s 10 tisíci zaměstnanci. 

Snížení pracovních míst ovlivní společnost globálně, napsal generální ředitel Sundar Pichai zaměstnancům v pátečním emailu. Uvedl také, že přebírá plnou zodpovědnost za rozhodnutí, která společnost k tomuto kroku vedla, píše agentura Bloomberg. 

Ochabující ekonomika a globální krize už donutila k propouštění více technologických gigantů. Kromě Alphabetu a Microsoftu se jedná například i o Twitter, Meta Platforms nebo Amazon. Google se dlouho propouštění vyhýbal. Společnost se však potýká například s omezením digitální reklamy.

„Jsou to důležité okamžiky a vede nás to k tomu, abychom se zaměřili a přepracovali naši nákladovou základnu a nasměrovali náš talent a kapitál k našim prioritám,“ napsal Pichai v e-mailu. Společnost má podle něj před sebou příležitosti díky umělé inteligenci, kde zároveň čelí velké konkurenci. 

V říjnu společnost vykázala zisk a tržby, které nesplnily očekávání analytiků. Zisk se ve srovnání s předchozím rokem snížil o 27 procent na 13,9 miliardy dolarů, asi 307 miliard korun. Snížení počtu zaměstnanců společnosti Google následuje po tlaku investorů na přijetí agresivnější strategie k omezení výdajů.

„Společnost má příliš mnoho zaměstnanců a náklady na ně jsou příliš vysoké,“ řekl generální ředitel investorské firmy TCI Fund Management Chris Hohn a poznamenal, že počet zaměstnanců Alphabetu od roku 2017 narůstal o dvacet procent ročně.

Česko vlnou propouštění prošlo na podzim

Americký gigant Microsoft ve středu oznámil, že do konce března plánuje celosvětově propustit deset tisíc lidí, což vyvolalo otázky o stavu technologického sektoru obecně.

Českem již tato vlna prošla na podzim, kdy musely propouštět například startupy Apify nebo Productboard. Letošní výhledy však vyznívají optimističtěji. „V českém technologickém sektoru jde spíše o zastavení náboru než o hromadné propouštění,“ říká analytička sledující dění v technologickém sektoru ze společnosti Cyrrus Anna Píchová.

V první řadě se technologičtí obři propouštěním snaží snižovat náklady. „Firmy letos obecně čekají zpomalení s tím, jak se daří či nedaří ekonomikám, a spíše se připravují na to, že může přijít recese a tohle je pro ně příležitost, jak snížit náklady, ale zachovat si úroveň ziskovosti,“ doplňuje Píchová.