Půlmiliardová zakázka bez tendru? V pořádku, brání se Praha

magistrát

magistrát Zdroj: E15

Magistrát hlavního města Prahy se odvolal proti pokutě, kterou dostal od antimonopolního úřadu za přidělení obří IT zakázky bez otevřeného výběrového řízení.

Praha v září 2010 zadala vytvoření počítačového programu v hodnotě 538,6 milionu korun bez DPH společnosti Gordic bez jakékoliv soutěže a antimonopolní úřad jí za to vyměřil pokutu 5 milionů korun. „Pokutu jsme nezaplatili, naopak jsme proti ní podali rozklad,“ řekla serveru E15.cz mluvčí magistrátu Tereza Králová. Důvody, kvůli kterým se město proti rozhodnutí ÚOHS odvolalo, však neuvedla.

Gordic má Praze dodat takzvaný Jednotný ekonomický systém (JES), tedy software pro počítačové propojení magistrátu s jednotlivými městskými částmi hlavního města. Jenže nabídka společnosti Gordic nevzešla z klasického otevřeného tendru, ale zakázka byla městem přidělena bez výběrového řízení, v rámci tzv. jednacího řízení bez uveřejnění (JŘBU). Za tento krok byl magistrát opakovaně kritizován, přičemž zarážející je i obří suma zakázky přesahující 538 milionů korun. Nakonec – kvůli neoprávněnému způsobu výběru dodavatele prostřednictvím JŘBU - vyměřil ÚOHS letos v dubnu Praze pokutu pět milionů.

Přes všechny tyto výtky neuvažuje magistrát, že by zakázku zrušil. Podle vyjádření mluvčí totiž nemůže. „Zakázka byla z větší části realizována v roce 2011, v současné době se dokončují některé rozpracované části. Harmonogram počítá s jejím definitivním dokončením v roce 2013. Z těchto důvodů nelze tuto zakázku zrušit,“ uvedla Králová pro E15.cz.

Tato kauza je jedním z „IT pohrobků“ předchozího vedení pražské radnice v čele s primátorem Pavlem Bémem. Vedle miliardového projektu Opencard, vybudování bezdrátové WiFi sítě za více než 380 milionů korun, která však nikdy nefungovala, nebo provozu metropolitní datové sítě za 197 milionů.

Jihlavská softwarová firma Gordic rovněž figuruje mezí firmami, kterým vedení Jihomoravského kraje přidělilo – pár týdnů před volbami - zakázku na rozvoj eGovernmentu za přibližně 150 milionů korun. „Kraj opět rezignoval na vypsání transparentního a opravdu otevřeného výběrového řízení,“ citovala agentura Mediafax Jana Vitulu, předseda TOP 09 v Jihomoravském kraji.