Rána pro Apple: U soudu v USA proti Motorole neuspěl

Apple, Motorola

Apple, Motorola

Americký soud v patentovém sporu rozhodl, že si Apple nemůže nadále nárokovat blokaci prodeje některých smartphonů značky Motorola. Ta už v současnosti patří společnosti Google. Spor se tak stal jistým symbolem pro boj operačních systémů Android a applovských iOS.

Soudce rozhodl, že ani jedna z firem nemá v současné době nárok na soudní příkaz znemožňující prodej přístrojů konkurenční společnosti.

„Apple si stěžuje, že telefony Motorola jako celek působí újmu iPhonům jako celku. Ale touha Motoroly prodávat výrobky, které soutěží s iPhony, působí Applu samostatnou a naprosto legální újmu, která nemá souvislost z jakoukoli škodou způsobenou porušením patentu,“ argumentoval soudce Richard Posner.

„Tvrzení Applu, že utrpěl ztrátu podílu na trhu a bylo parazitováno na jeho značce kvůli dokládanému porušení patentů ze strany Motoroly je divoký dohad,“ dodává Posner.

Rozhodnutí soudu je ranou pro Apple a jeho přístroje iPhone. Společnost doufala, že by jí verdikt soudu mohl přinést obchodní výhodu na trhu s chytrými telefony proti přístrojům s operačním systémem Android. Zástupci firmy Apple ale odmítly rozhodnutí soudu oficiálně komentovat.

Jediným světlým bodem pro Apple je, že Motorola nemůže usilovat o zákaz prodeje iPhonů v případě patentového sporu vůči Applu. Motorola slíbila že poskytne patent, který pokrývá základní aspekty mobilní komunikace, dalším firmám za poctivých a rozumných podmínek výměnou za to, že tato technologie bude přijata za průmyslový standard. Podle soudce tak nelze zakázat Applu používat vynález, který musí použít proto, aby se s jeho přístroji mohlo telefonovat, napsala agentura Reuters.

Patentové spory mezi oběma trvají už několik let. Tentokrát vyhrála Motorola, ale například v únoru letošního roku německý soud rozhodl, že Motorola skutečně porušuje některé patenty společnosti Apple. Diskuse se vedly například o způsobu odemykání dotykových telefonů.

Motorola podala žalobu proti Applu již v říjnu 2010, v té době byl ale tento krok všeobecně považován za preventivní akci proti žalobě, kterou připravoval Apple na Motorolu. Ta následovala jen o několik dní později.

Proti poslednímu rozhodnutí se mohou obě strany odvolat, již nyní je ale jasné, že výrobce iPhonů, Apple, tímto rozhodnutím ztratil více než Motorola.