Rekord mezi mobily: Dvě miliardy chytrých telefonů ještě letos

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Další hranice padne. Počet zákazníků používajících více než jeden mobilní přístroj bude do konce roku vůbec nejvyšší v celé historii mobilních služeb. Podle nové studie Deloitte budou zákazníci na celém světě ještě letos používat více než dvě miliardy chytrých telefonů, 300 milionů tabletů a jednu miliardu notebooků.

Z průzkumu vyplynulo, že pro telekomunikační společnosti jsou do budoucna atraktivní skupinou zákazníků silné populační ročníky. S prodlužující se délkou života budou starší ročníky déle pracovat, tak se také budou pravděpodobně i více zajímat o nové technologie.

Například v Singapuru vlastní chytrý telefon už 65 procent obyvatel starších 55 let a v Jižní Koreji dokonce 73 procent.

Na druhé straně v některých zemích počet chytrých telefonů vlastněných lidmi nad 55 let stále ještě značně pokulhává za mladšími ročníky. A jsou to země, kde by se to nečekalo – v USA je to pouhých 33 procent, v Belgii 21 procent a v Japonsku dokonce jen 15 procent.

„Mnoho poskytovatelů mobilních služeb dosud přehlíželo, jak významnou roli na trhu hrají starší ročníky. Mobilní operátoři jim zatím nevěnovali zdaleka tolik tvořivosti a energie, s jakou se obracejí na mladé zákazníky“ vysvětluje Vladimír Vlachovský, manažer v oddělení ICT poradenství společnosti Deloitte.

Současně předpovídá, že budou-li firmy chtít, aby se tablety a chytré telefony staly oblíbenými i mezi staršími generacemi, které v sobě skrývají ohromný tržní potenciál, budou se muset zaměřit zejména na jejich vzdělávání.

Více přístrojů, více dat, vyšší rychlost

Průzkum ukazuje, že ve všech více než 20 zemích sledovaných v letech 2012 a 2013 celkově vzrostl počet vlastněných mobilních přístrojů připojených k internetu.

Navíc se dá očekávat, že s vyšším počtem přenosných zařízení se bude navyšovat i průměrná četnost a množství dat přenášených prostřednictvím jednoho přístroje.

Téměř šest z deseti respondentů plánuje během jednoho roku začít využívat vysokorychlostní připojení prostřednictvím technologie. Tento trend je obzvlášť silný v rozvojových zemích.

Nejvíce o tuto technologii mají zájem spotřebitelé v Mexiku a v Rusku, naopak menší zájem o LTE je mezi uživateli mobilních zařízení v USA či v Belgii. Zájem o využívání technologie LTE je rovněž patrný i v České republice.

Mobilní bezpečnost ve zdravotnických zařízeních