Samsung chce zakázat dovoz iPhonů a iPadů do USA

samsung

samsung

Jihokorejský Samsung dnes požádal americkou Komisi pro mezinárodní ochod (ITC), aby zakázala dovoz iPhonu a iPadu, které vyrábí konkurenční Apple, do Spojených států. Společnost to odůvodňuje tím, že Apple ve svých přístrojích zneužívá technologii Samsungu. Uvedla to agentura Reuters.

Žádost podaná v úterý tvrdí, že kalifornská firma porušila pět patentů svého jihokorejského rivala týkajících se telekomunikačních standardů a uživatelského rozhraní. Samsung také ve středu podal na Apple další z řady vzájemných žalob.

V dubnu Apple zažaloval v Kalifornii svého konkurenta, že mobilní telefony a tablety Galaxy „otrocky“ kopírují iPhone a iPad. Samsung zareagoval protiútokem, naposled podal Apple žalobu u jihokorejského soudu.

Předtím, než Komise rozhodne o zákazu dovozu výrobků od Applum které se vyrábí v čínské továrně firmy Foxconn, musí se usnést, zda se bude žádostí Samsungu vůbec zabývat. A to může být podle Reuters velmi zdlouhavý proces.

Firmy jsou ale i obchodními partnery. Samsung Applu dodává mikročipy pro jeho mobilní přístroje, což mu loni vyneslo příjmy ve výši 5,7 miliardy dolarů (95,4 miliardy korun). Samsung je jednou z nejrychleji rostoucích firem na trhu chytrých mobilních telefonů a hlavním rivalem tabletů od Applu, přesto ale zatím na pozici americké firmy neútočí.