Samsung plánuje masivní investice, do umělé inteligence nalije 492 miliard

Samsung

Samsung Zdroj: CTK

Jihokorejská společnost Samsung Group plánuje v příštích třech letech investovat 25 bilionů wonů (492,1 miliardy korun) do umělé inteligence, mobilní technologie 5G, elektronických součástek pro auta a biofarmaceutických aktivit. Investice je součástí širšího balíčku 180 bilionů wonů, kterou chce největší jihokorejská podnikatelská skupina utratit za tvorbu nových pracovních míst a zajištění nových růstových oblastí, když její aktivity v oblasti výroby polovodičů a chytrých telefonů slábnou.

Jižní Korea je velmi závislá na skupině Samsung a jejích dceřiných společností v oblasti investic a pracovních míst. A to i navzdory skandálu, jehož výsledkem bylo odsouzení dědice konglomerátu kvůli korupci. Letos však byl I Če-jong nečekaně propuštěn z vězení.

Samsung má 62 dceřiných společností s celkovým majetkem 399 bilionu wonů. Jeho součástí je i Samsung Electronics, největší světový výrobce paměťových čipů a chytrých telefonů.

Tříletý investiční plán 180 bilionů wonů zahrnuje kapitálové výdaje a výdaje na výzkum a vývoj čipů a obrazovek. Proti předchozím třem letům budou investice vyšší o šest procent. Z celkové částky chce firma 130 bilionů wonů utratit v Jižní Koreji, kde by měla vytvořit 40 tisíc pracovních míst. To je o 20 tisíc více, než kolik činil předchozí plán, napsala agentura Reuters.