Samsung plánuje rekordní investice. Soustředí se na byznys navázaný na mobily

Samsung

Samsung Zdroj: CTK

Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics plánuje v příštím roce investovat do výroby a výzkumu a vývoje rekordních 38 bilionů wonů (630,4 miliardy korun). To je o 27 procent více, než má firma v plánu na letošní rok. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informace korejských médií. Samsung ustupuje od investic do obrazovek pro počítače a televizory a stále více se soustředí na zlepšování součástek pro moderní mobilní telefony a tablety.

List Edaily uvedl, že Samsung plánuje prudce zvýšit investice do mikroprocesorových čipů, které využívají smartphony samotného Samsungu, ale také iPhony od Applu. Víc peněz má jít i do výroby obrazovek OLED využívaných v mobilních přístrojích. Ty jsou tenké a zároveň poskytují vysoké rozlišení díky technologii organických elektroluminiscenčních diod.

Světový lídr na trhu plochých obrazovek naproti tomu sníží na polovinu investice do výroby LCD obrazovek z tekutých krystalů.

Ukazuje se tak, že pro Samsung je trh navázaný na mobilní telefony stále podstatnější. Vysoký prodej chytrých telefonů a tabletů zvýšil poptávku po čipech a obrazovkách do těchto přístrojů. To Samsungu pomohlo se lépe vyrovnat s poklesem poptávky po tradičních paměťových čipech a obrazovkách pro osobní počítače a televizory.

Na zprávu o plánovaném nárůstu pozitivně reagovaly i burzy, akcie Samsungu stouply o 1,55 procent.