Samsung si brousí zuby na výrobce telefonů BlackBerry

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Kanadská společnost Research in Motion (RIM), která je výrobcem smartphonů BlackBerry, je údajně na prodej. Technologický blog The Boy Genius Report napsal, že firma jedná s několika zájemci a jedním z nich je i jihokorejský elektrotechnický obr Samsung Electronics.

Společnost RIM zprávu nekomentovala, jeho akcie ale vykazovaly růst o více než deset procent. Blog se odvolává na nejmenované zdroje, podle nichž už se zájemci jednal šéf kanadské společnosti Jim Balsillie. V úvahu prý připadá, že by RIM poskytl licenci, nabídnul některou ze svých součástí, anebo se nechal celý převzít.

RIM se delší dobu potýká s problémy, za nimiž je podle agentury Reuters částečně zpožděné uvádění nových produktů na trh, částečně pak zhoršující se hospodaření firmy. Za poslední měsíce už se o prodeji firmy spekulovalo víckrát.

RIM před lety uvedl na trh komunikátor BlackBerry, který byl dlouho jedničkou ve svém oboru. Firma ale s nástupem konkurenčních výrobků začala podíl na trh ztrácet a později se ukázalo, že největším výrobcem smartphonů je právě Samsung. Vysoká poptávka je po modelech s operačním systémem Android.

Samsung uvedl, že má v úmyslu spojit svůj vlastní operační systém „bada“ s platformou na bázi otevřeného zdrojového kódu, kterou podporuje výrobce počítačových čipů Intel. Nejpopulárnějším operačním systémem pro mobilní telefony je ale v současné době zmíněný Android, jehož výrobcem je Google. Systémem Android ale své telefony osazuje více výrobců, včetně společností Motorola Mobility a HTC.