Samsung v prodeji mobilů sesadil z trůnu Nokii

Samsung

Samsung Zdroj: profimedia.cz

Jihokorejský elektrotechnický obr Samsung Electronics prodal v prvním čtvrtletí asi 93,5 milionu mobilních telefonů. Po 14 letech tak ukončil nadvládu finské Nokie, která jich prodala kolem 83 milionů. Samsung to uvedl spolu s výsledky hospodaření, které ukázaly, že podnik má rekordní provozní zisk. Firma vede i na trhu smartphonů, kde poráží americkou společnost Apple.

Ze všech mobilních telefonů, které se ve světě prodají, má podle konzultační společnosti Strategy Analytics každý třetí až čtvrtý značku Samsung. Smartphonů všech modelů Samsung ve čtvrtletí prodal 44,5 milionu, a má tak na tomto trhu podíl přes 30 procent. V prvním čtvrtletí tak firma prodávala smartphony tempem více než 20 tisíc kusů za hodinu.

Tržní hodnota Samsungu dosahuje zhruba 190 miliard dolarů (asi 3,6 bilionu korun). To je asi jedenáctkrát více, než je tržní hodnota japonského rivala Sony. Samsung už teď více než 70 procent provozního zisku generuje právě z prodeje mobilních telefonů a smartphonů.

Samsung v prvním čtvrtletí vytvořil provozní zisk 5,85 bilionu wonů (asi 5,15 miliardy dolarů; 96,5 miliardy korun). To je proti stejnému období loni nárůst asi o 98 procent. Celkové tržby se ve čtvrtletí meziročně zvýšily o 22 procent na 45,3 bilionu wonů (asi 747,5 miliardy korun).

„S určitou opatrností očekáváme, že růst zisku bude pokračovat, protože se nám daří zvyšovat konkurenceschopnost u hlavních činností,“ řekl šéf oddělení vztahu s investory Robert I. Čistý zisk Samsungu se ve čtvrtletí zvýšil na téměř dvojnásobek a dosáhl 5,05 bilionu wonů (asi 83,3 miliardy korun). To je rovněž nový rekord.

Samsung za svůj úspěch vděčí hlavně dražším smartphonům, jako je například Galaxy Note a Galaxy S2, ktere má na trhu od loňska. Vysoká poptávka po těchto a dalších mobilních přístrojích Samsung tak zastínila i pokles zisku v divizi paměťových čipů. Ta patří rovněž k hlavním součástem skupiny.

Jedna z příčin úspěchu: Samsung Galaxy NoteJedna z příčin úspěchu: Samsung Galaxy Note

„Byl to šok pro polovodiče, ale překvapení pro mobilní telefony,“ řekl ke čtvrtletním výsledkům analytik I Ka-keun z makléřské společnosti Hana Daetoo Securities. Vedení Samsungu očekává, že v nadcházejících kvartálech zisk posune na další rekord. Už příští týden má firma informovat o nové verzi telefonu Galaxy, těžit by ale měla i její polovodičová divize, neboť prodej osobních počítačů je na vzestupu.

Divize mobilní komunikace, do které patří i výroba smartphonů, Samsungu ve čtvrtletí zajistila provozní zisk 4,27 bilionu wonů. Firmě se dařilo výrazně zvýšit prodej dražších přístrojů, o které byl zájem i na klíčových mladých trzích jako je Čína. Právě tam se teď mezi výrobci telefonů svádí i nejtvrdší boj.

Zatímco v celkovém prodeji mobilních telefonů Samsung Nokii porazil vůbec poprvé, na trhu smartphonů svého rivala Apple o vlásek překonal už loni. Letošní první čtvrtletí ale potvrdilo, že Samsung má před Applem už vysoký náskok. Analytici ale připomínají, že i když Apple prodává iPhonů a iPadů méně, je schopen u nich dosahovat vyššího zisku.

Problémy Nokie byly v minulosti mnohokrát popsány; firma sice po nástupu dravé konkurence ještě dlouho zůstávala největším světovým výrobcem mobilních telefonů, čím dál více ale sklouzávala do pozice výrobce levných mobilů s téměř nulovou ziskovou marží. Chrlila tak sice miliony přístrojů, ale téměř nic na nich nedokázala vydělat.

Samsung přitom zpočátku tak úspěšný nebyl, ve smartphonech byl dokonce považován za opozdilce. Management pak ale rozhodl, že firma bude ve svých smartphonech používat operační systém Android společnosti Google, a úspěch se rychle dostavil. Přitom se ukázalo, že je to právě na úkor Nokie, jejíž potíže se tak ještě prohloubily. Zatímco Apple a Samsung generují čím dál větší zisky, Nokia se topí ve ztrátě.

Samsung má v úmyslu letos prodat asi 380 milionů mobilních přístrojů, z toho asi 200 milionů smartphonů. Loni Samsung prodal 330 milionů telefonů, z nichž bylo 97 milionů smartphonů.