Šéf ČT Dvořák dostane dvoumilionovou odměnu

Generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Generální ředitel ČT Petr Dvořák. Zdroj: CTK

Generální ředitel České televize Petr Dvořák dostane za loňský rok bonus v plné výši 2,3 milionu korun. Rozhodla o tom dnes Rada ČT. Nárok na odměnu po splnění stanovených kritérií vyplývá z Dvořákovy manažerské smlouvy. Bonus ve stejné výši dostal i v předchozím roce. Dvořák stojí v čele veřejnoprávní televize od října 2011.

V diskusi o výši bonusu radní ocenili vyrovnané hospodaření, dodržení plánovaných ukazatelů i vysoký podíl vlastní výroby. Bývalý předseda rady Jaroslav Dědič zdůraznil, že výtky v uplynulém roce nebyly nijak zásadní, ale spíše dílčí. Připomněl také většinové schvalování předkládaných zpráv. „To jsou důvody, které mě osobně vedou k tomu, že není důvod tu odměnu snižovat,“ řekl Dědič.

Dvořák po schválení odměny uvedl, že ji chápe jako souhlas se změnami, které Česká televize podstupuje. „A že jí dává podporu i ve chvíli, kdy prochází tak těžkým obdobím, jako procházela třeba v první polovině tohoto roku,“ řekl.

Pro odměnu v plné výši se vyslovilo deset ze čtrnácti radních. Hlasování se zdrželi noví členové Daniel Váňa a Jaroslav Maxmilián Kašparů, a to s ohledem na jejich krátké působení v radě.

Byly i výhrady

Další z členů Michael Hauser v diskusi připomněl některé dřívější výhrady. „Osobně vidím jako hlavní nedostatek otázku zpravodajství,“ uvedl. Dostatečně kvalitní podle něj nejsou ani všechny překládané zprávy a některé dotazy údajně nebyly zodpovězeny. Sám navrhoval vyplatit bonus ve výši 90 procent, pro tento návrh nezískal dostatečnou podporu.

Česká televize loni hospodařila s vyrovnaným rozpočtem 6,932 miliardy korun a dodržela plánované cíle mzdových, výrobních i režijních nákladů. Díky menším skutečným nákladům a vyšším výnosům byl fond televizních poplatků v porovnání s rozpočtem čerpán v objemu o 31,5 milionu nižším. Účetní závěrku členové rady schválili jednomyslně.

Dvořákův základní plat činí 230 tisíc korun měsíčně, což je o pět tisíc korun víc, než bral jeho předchůdce Jiří Janeček. Vyšší je také pohyblivá složka mzdy, na roční plný bonus může dosáhnout v případě splnění kritérií. Rada v nich sleduje plnění výsledků hospodaření, kvality a vývoje televizního vysílání a manažerských výsledků generálního ředitele. Rada v nich sleduje plnění výsledků hospodaření, kvality a vývoje televizního vysílání a manažerských výsledků generálního ředitele či podíl na sledovanosti. Dvořák stojí v čele veřejnoprávní televize od října 2011.

Kritéria vyhodnocovaná Radou ČT:
1. hospodářské výsledky ČT, zejména:

a)vyrovnané hospodaření
b)dodržování plánovaného rozpočtu i jednotlivých plánovaných ukazatelů, zejména v oblasti provozních a mzdových nákladů
2. úroveň televizního vysílání ČT, zejména:

a)kvalita programové nabídky
b)posouzení vývoje celkového celoročního podílu ČT na diváckém trhu
3. manažerské výsledky a plnění dalších povinností, zejména:

a)dodržování právních předpisů, Statutu a Kodexu ČT
b)komunikace s RČT a plnění jejích usnesení
c) komunikace s veřejností
d) plnění strategických plánů a realizace pozitivních restrukturalizačních změn
e) kvalita manažerských rozhodnutí
f) kvalita kontrolních procesů a činností