Šéf Deutsche Telekom oznámil rezignaci

René Obermann, šéf Deutsche Telekom

René Obermann, šéf Deutsche Telekom Zdroj: ctk

René Obermann (49), výkonný ředitel německé telekomunikační společnosti Deutsche Telekomkoncem, příštího roku v čele firmy končí. Jeho překvapivé oznámení už přijala dozorčí rada firmy.

Deutsche Telekom působí v řadě zemí světa, v České republice vlastní mobilního operátora T-Mobile Czech Republic, ve Spojených státech T-Mobile USA a na Slovensku telekomunikační společnost Slovak Telekom. Deutsche Telekom sídlí v Bonnu a Obermann je šéfem podniku od roku 2006. Jeho nástupcem firma vybrala Timotheuse Höttgese, který je teď finančním ředitelem. Novým šéfem se stane od roku 2014.

Německé ministerstvo financí v reakci na zprávu uvedlo, že Obermannova odchodu lituje, ale respektuje ho. Německá vláda ve společnosti drží kolem 32 procent akcií. Berlín je spokojen, že firma okamžitě vybrala náhradu, díky čemuž zabránila spekulacím a případnému znehodnocení svého podílu ve firmě.

Vývoj akcií DT za pět let

Graf 20. 12. 2012.Graf 20. 12. 2012. | nosek.mn@gmail.com

„Jestliže se dosavadní finanční ředitel stane ředitelem generálním, pak to ukazuje, že budou držet dosavadní kurz,“ řekl na dotaz agentury Reuters mluvčí ministerstva financí.

Deutsche Telekom je bývalým státním monopolem. Akcie firmy na zprávu prakticky nereagovaly a na burze ve Frankfurtu přidávaly asi 0,8 procenta na 8,62 eura. V New Yorku, kde se s nimi rovněž obchoduje, vykazovaly růst asi o 0,5 procenta na 11,37 dolarů.