Skupina RSJ prodala továrnu s bioreaktory pěstující sladkovodní řasy. Stála 330 milionů

Investiční skupina RSJ Investments prodala továrnu, která v bioreaktorech pěstuje sladkovodní řasy za účelem získání nejsilnějšího známého přírodního antioxidantu, látky astaxanthin.

Investiční skupina RSJ Investments prodala továrnu, která v bioreaktorech pěstuje sladkovodní řasy za účelem získání nejsilnějšího známého přírodního antioxidantu, látky astaxanthin. Zdroj: Algamo via Facebook

Závod, jehož výstavba vyšla na 330 milionů korun, přebírá za stovky milionů její odběratel, německá investiční společnost Handolfo Invest.
Astaxanthin je barvivo, z něhož farmaceutické firmy vyrábějí například výživové doplňky, kapsle nebo masti. 
Algamo 90 procent Astaxanthinu vyváží mimo Evropu, například do Spojených států, kde se látka může používat i jako léčivo proti zánětům.
Továrna je světovou raritou. Když krušnohorský závod v roce 2016 zahájil výrobu, bylo podobných továren jen sedm. 
Z elektrárny Mostek energo, kterou společnost prodala v roce 2019, továrna využívá odpadní teplo, protože stojí přímo v jejím areálu.
6
Fotogalerie

Investiční skupina RSJ prodala továrnu Algamo, která v bioreaktorech pěstuje sladkovodní řasy za účelem získání nejsilnějšího známého přírodního antioxidantu, látky astaxanthin. Závod, jehož výstavba vyšla na 330 milionů korun, plně přebírá její odběratel, německá investiční společnost Handolfo Invest. Astaxanthin je barvivo, z něhož farmaceutické firmy vyrábějí například výživové doplňky, kapsle nebo masti. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!