Slovenští operátoři nakonec za licence museli platit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Slovak Telekom

Dva největší slovenští mobilní operátoři uhradili společně téměř 90 milionů eur (asi 2,3 miliardy korun) za desetileté prodloužení svých licencí na provoz rádiových zařízení. Dohromady šlo řádově o tisíce povolení, bez kterých by nebylo možné provozovat mobilní sítě. Operátoři však tuto sumu původně zaplatit nechtěli.

Protesty ani pokusy o změnu s pomocí nejvyšších orgánů jim však nakonec nepomohly a sumu tento týden uhradili. Společnost Orange Slovensko zaplatila 40,686 milionu eur a Slovak Telekom 47,766 milionu. Částky uhradily Telekomunikačnímu úřadu a suma se stala příjmem státního rozpočtu. Zpoplatnění licencí, bez kterých operátoři na slovenském trhu nemohou fungovat, přišlo nečekaně. Ještě podle původní legislativy ze začátku tohoto roku operátoři za tento úkon neměli platit nic.

V dubnu však parlament rozhodl jinak. Nejprve přišel na stůl návrh poslanců z Občansko-konzervativní strany, frakce strany Most-Híd. Vzápětí byl ale nahrazen vládním zákonem. Potom dali poslanci svými hlasy zelenou Telekomunikačnímu úřadu a ten začátkem srpna, kdy měly licence operátorů vypršet, stanovil milionové částky za jejich prodloužení. Vzápětí se obě firmy odvolaly, čímž však zaplacení pouze odsunuly o několik týdnů.

„Ano, podali jsme rozklad a napadáme v něm výši poplatku,“ reagoval tehdy mluvčí Slovak Telekomu provozujícího síť T-Mobile Andrej Gargulák. Nic bližšího však firma nesdělila.

V září operátorům příslušné oddělení Telekomunikačního úřadu oznámilo, že trvá na svém rozhodnutí. „Proto opravný prostředek – rozklad společností Orange a Slovak Telekom – postoupilo správnímu orgánu druhého stupně,“ informoval mluvčí úřadu Roman Vavro.

Kolotoč se tedy opět roztočil a tentokrát už musel rozhodnout předseda úřadu, který svůj definitivní verdikt vynesl koncem listopadu. Operátoři tedy zaplatili.