Sony bere výrobce mobilů Sony Ericsson plně pod svá křídla

Sony Ericsson

Sony Ericsson

Japonská společnost Sony získá plnou kontrolu nad společným podnikem pro výrobu mobilních telefonů Sony Ericsson. Za poloviční podíl ve společném podniku zaplatí švédskému partnerovi Ericsson přes miliardu eur (zhruba 25 miliard korun). Sony klesá odbyt zejména v oblasti televizorů a do trhu chytrých telefonů vkládá velké naděje. Ericsson se pak díky užšímu propojení se Sony bude moct více soustředit se na klíčové aktivity v oblasti mobilní síťové infrastruktury.

Sony pro sebe vidí potenciál trhu chytrých mobilních telefonů zejména v tom, že na ně naváže svou širokou nabídku zábavních služeb. Smartphony bude třeba dál přizpůsobovat pro hraní her na Playstation, ale i další služby jako sledování televize. Transakce tak podpoří snahu Sony spojit výrobu mobilních telefonů s jejími divizemi pro herní zařízení a počítačové tablety.

„Sony chce napodobit Apple a uspokojit poptávku uživatelů pomocí spojení různých zařízení s podobnými rozhraními a operačními systémy,“ vysvětlil analytik Nobuo Kurahaši.

Podle analytiků je dohoda krokem správným směrem. Konkurenceschopnost podniku Sony Ericsson na trhu s chytrými telefony by měla posílit.

„Sony by měl být velkým hráčem v oblasti ‘digitálního domova’. Mobilní telefon se stává čím dál důležitějším středobodem trhu s elektronikou. Jestli chce Sony uspět a obstát proti rostoucímu Samsungu, rozhodla se firma správně, “ komentoval transakci Duncan Clark z BDA China.

Akcie Ericssonu po oznámení záměru Sony nad ním plně převzít kontrolu rostly o víc než 5 procent. Přibližně stejně v Tokiu stouply i akcie samotné Sony.

Ericssonu se v posledních letech nedařilo držet krok s konkurencí

Společný podnik Sony Ericsson si po svém vzniku v roce 2001 vedl dobře díky hudebním telefonům Walkman a telefonům se zabudovaným fotoaparátem Cybershot. Na trhu s levnými mobily ale zaostal za konkurenty Nokiou a Samsungem. Nestačil ani včas zareagovat na vstup společnosti Apple na trh s chytrými telefony. Sony Ericsson je nyní až devátým největším výrobcem mobilů na světě, zatímco před několika lety mu patřila čtvrtá příčka.

„Před deseti lety bylo vytvoření společného podniku, které spojilo znalosti Sony v oblasti spotřebního zboží se znalostmi Ericssonu v oblasti telekomunikačních technologií, dokonalou kombinací pro rozvoj telefonů,“ uvedl šéf Ericssonu Hans Vestberg. „Dnes podnikáme stejně logický krok, když Sony přebírá náš podíl v podniku Sony Ericsson a dělá z něj součást svého širokého sortimentu zařízení pro spotřebitele,“ dodal.