Soud mezi Oraclem a Googlem začal

Evropské sídlo Googlu v Dublinu

Evropské sídlo Googlu v Dublinu Zdroj: profimedia.cz

Výběrem poroty začal v San Francisku ostře sledovaný soudní spor mezi technologickými obry Oracle a Google. Ve sporu jde o patenty k operačnímu systému Android, který vyvinul Google, a o využití programovacího jazyka Java, který si naopak spolu se společností Sun Microsystems koupil Oracle. Ten chce také prokázat, že Google zneužívá technologii, na kterou nemá nárok.

Oracle v srpnu 2010 zažaloval Google kvůli sedmi patentům a nároku na autorská práva k Javě. Google podle Oraclu svým operačním systémem Android pošlapává práva jeho duševního vlastnictví. V sázce je mnoho, protože spor může ukázat, kolik peněz do vývoje Androidu Google opravdu vložil.

Google se hájí, že není v kolizi s patenty Oraclu a že na určité části Javy si Oracle nemůže činit nárok.

Soudní řízení dostal na starosti soudce oblastního soudu William Alsup. Do soudní síně se dostavily desítky potenciálních členů poroty a ještě než dorazily, Alsup firmy upozornil, že během líčení nemá v úmyslu držet v tajnosti. „Toto je veřejný proces,“ sdělil soudce. Očekává se, že soudní přelíčení potrvá minimálně osm týdnů.

Oracle v dokumentech pro soud uvedl, že mezi prvními svědky se zřejmě u soudu objeví ředitel podniku Larry Ellison a šéf Googlu Larry Page. Ellison přitom nebude u soudu žádným nováčkem; už v roce 2010 vystoupil na obranu svého podniku, který si stěžoval na německou společnost SAP. Spor se tehdy rovněž týkal autorských práv.

Právní zástupce Oraclu Michael Jacobs řekl, že Ellison u soudu pravděpodobně zdůrazní, že programovací jazyk Java byl jedním z klíčových důvodů, kvůli nimž se Oracle rozhodl Sun Microsystems v roce 2010 koupit. Oracle za firmu zaplatil zhruba 7,3 miliardy dolarů (asi 139 miliard Kč). Ellison bude tedy zřejmě hovořit o tom, jak je Java pro podnikání Oraclu důležitá a jak velkou škodu Google Oraclu způsobil.

Agentura Reuters poznamenala, že od roku 2010, kdy Oracle žalobu podal, se firmy skoro na ničem neshodly. Nelze proto čekat, že by se před soudním přelíčením ještě dokázaly dohodnout na mimosoudním vyrovnání.

Page, který se proti Ellisonovi drží spíš v ústraní, by se u soudu mohl rozhovořit o podrobnostech podnikatelského plánu Googlu a o marketingové strategii, kterou si firma připravila pro Android. Zmínit by se mohl také o nedávno oznámené akvizici společnosti Motorola.

Soudní přelíčení bude mít tři fáze: porušení autorských práv, práva k patentům a vyčíslení škod. Dříve se objevily informace, že jeden z odhadů hovořil o škodách až 6,1 miliardy dolarů (asi 116 miliard Kč). Googlu se ale mezitím podařilo nároky Oraclu snížit, takže adekvátně nižší by měly být i škody. Jen u autorských práv Oracle škodu vyčíslil asi na miliardu dolarů.