Špehování amerických úřadů půjde k soudu, Google a Microsoft podávají žalobu

Microsoft

Microsoft Zdroj: profimedia.cz

Kampaň firem za právo zveřejnit více informací o špehování vládou pokračuje. Firmy Google a Microsoft uvedly, že budou žalovat americkou federální vládu.

Jak oznámil Brad Smith z Microsoftu, obě společnosti jsou „znepokojené neochotou vlády publikovat dostatečné informace týkající se zpravodajského programu FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act - pozn. red.)“, uvedl server AllThingsD.com.

Společnosti usilují o zveřejnění údajů od chvíle, kdy bývalý bezpečnostní technik Edward Snowdenvynesl na světlo detaily o sledování internetu a telefonů americkými službami. Úplné odkrytí všech záležitostí je podle Googlu i Microsoftu obrana reputace před zákazníky. Vládní agentury však prozatím odmítly v plném rozsahu zveřejnit, jaké informace po firmách (nejen zmiňovaných) požadovaly.

„Rozhodnutí vlády zveřejňovat souhrnné informace o některých požadavcích bezpečnostních agentur je krok správným směrem. Přesto věříme, že kolem těchto žádostí panuje stále mnoho tajemství,“ potvrdil ve svém prohlášení Google.

Nyní se tedy obě firmy obrátí na soud. Není však zatím známé, jestli je obžaloba připravená ani na který soud se chtějí obrátit.