Společnost Dell se stáhne z burzy

Sídlo společnosti Dell v Texasu.

Sídlo společnosti Dell v Texasu.

Americká společnost Dell, která by měla tento týden oficiálně oznámit, že ji kupuje skupina private equity investorů vedená Silver Lake Management, si najala Evercore Partners, aby firmě poradila, zda nemůže získat ještě lepší nabídku na převzetí. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na dva zdroje.

Dell se obává, že v případě souhlasu s prodejem akcií private equity fondům bude čelit žalobám investorů, až potvrdí obchod se Silver Lake. Proto chce Dell formálně zjistit, zda existuje lepší nabídka na odkup Dellu od jiných společností. Hlavním poradcem Dellu při jednání se skupinou okolo Silver Lake Management je banka JP Morgan Chase. Dell vnímá najmutí Evercore Partners a podnikání dalších kroků jako obranu před případnými žalobami investorů. Může tvrdit, že lepší nabídka neexistovala.

Ještě minulý týden byla většina analytiků skeptická, že by se private equity společnostem podařilo získat přibližně 23 až 24 miliard potřebných na převzetí třetího největšího výrobce počítačů na světě. Ukázalo se ale, že takový problém to nebude. Silver Lake a jeho partneři jsou blízko získání patnácti miliard dolarů formou úvěrů a dluhopisů a dalších osmi prostřednictvím private equity financování.

Svůj podíl by za současných podmínek prodal i zakladatel společnosti Michael Dell, který vlastní přibližně 15,7 procenta celé firmy. Jeho podíl má teď hodnotu 3,45 miliardy dolarů. Za poslední rok akcie Dellu poklesly o 23 procent. „Tržní hodnota Dellu klesla natolik, že manažerské převzetí už teď dává smysl,“ uvedl Angelo Zino, analytik ze společnosti S&P Capital IQ.

Vyhlídky Dellu jsou ale nejasné. Zásadní otázkou zůstává, jak si firma poradí s nástupem tabletů, který zameškala. Stažení společnosti z veřejného trhu by jí mohlo dát prostor pro předělání korporátní struktury.

Vývoj akcií společnosti DellVývoj akcií společnosti Dell|E15