Spořitelna prodloužila Nově linku na 300 milionů

Adrian Sarbu

Adrian Sarbu Zdroj: cme

Dosavadní hospodářské výkony CET 21 pod vedením superšéfa Adriana Sarbu si podle všeho udržely důvěru České spořitelny (ČS). Dceřiná společnost Factoring ČS totiž Nově prodloužila úvěrovou linku pro pracovní kapitál ve výši 300 milionů korun.

Podle informací deníku E15 původní dohoda platila do 30. června. CET 21 z linky doposud nečerpala. „Linka byla prodloužena na dobu neurčitou,“ uvedla mluvčí mateřské společnosti CME Romana Wyllie. Celkem Nova má podle ní v tomto okamžiku od různých bank k dispozici na 1,8 miliardy korun z nečerpaných linek, včetně oněch 300 milionů.

Wyllie odmítla komentovat, zda nečerpání peněz znamená, že se Nova v brzké době nechystá spustit nové kanály. V mediální branži se spekuluje, že by Nova v horizontu měsíců mohla odstartovat televizi pro ženy Nova Doma.

Jak zjistil deník E15, Nova dlužila na konci roku 2010 11,7 miliardy korun. Rozsáhlé dluhy nemusí pro CET 21 znamenat fatální zatížení – její provozní zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací se pohybuje okolo 2,3 až 2,4 miliardy korun ročně.

K největším věřitelům Novy patří spřízněná společnost CME Investment. Té na konci loňska televize dlužila zhruba 6,9 miliardy korun. Další dluhy vznikly v říjnu 2010, kdy Nova podepsala smlouvu s konsorciem bank BNP Paribas, JP Morgan, Citigroup Global Markets, ING Bank a ČS o poskytnutí revolvingového úvěru na pět let ve výši 1,5 miliardy korun. Současně Nova vydala i obligace v objemu 170 milionů eur, které se podle všeho podařilo umístit na evropských trzích.