Studio MGM se pozvolna vrací, zachraňuje ho James Bond

James Bond

James Bond Zdroj: profimedia.cz

Více než dvě miliardy dolarů. To je podle serveru boxofficemojo. com součet celosvětových tržeb dvou největších hitů posledních měsíců – třiadvacáté Bondovky Skyfall (1,08 miliardy) a fantasy Hobit: Neočekávaná cesta (0,94). Na obou se produkčně podílelo historicky nejslavnější hollywoodské studio, MetroGoldwyn-Mayer (MGM), které se v posledních desetiletích potýká s ohromnými finančními problémy.

Díky úspěchu zmíněných snímků ale MGM možná sežene dostatek kapitálu a vrátí se mezi největší hollywoodské hráče. Konsorcium bank v čele s JP Morgan by studiu již dnes mělo přiklepnout finanční injekci ve výši až 650 milionů dolarů. V druhé půlce minulého roku navíc studio zvažovalo primární úpis akcií, ke kterému prozatím nedošlo, ale studio neoznámilo, že by tyto plány opustilo.

Podle nejrozsáhlejší internetové databáze věnující se kinematografii jen v letošním a příštím roce do kin přijde osm snímků MGM. Přitom v letech 2010, kdy MGM v podstatě zkrachovalo, a 2011 stálo studio pouze za čtyřmi snímky. Navíc tehdy šlo o samé propadáky včetně americké verze Mužů, kteří nenávidí ženy. Chystané produkce ale často slibují velké tržby.

Mezi osmičkou snímků nalezneme především dva další díly Hobita, které MGM spolufinancuje s Warner Bros. díky vlastnictví práv na filmy podle díla J. R. R. Tolkiena. I při konzervativním odhadu celkově oba tolkienovské filmy utrží více než 1,8 miliardy dolarů. K dalším projektům MGM patří fantasy Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic, která je momentálně nejvýdělečnějším filmem amerických kin. Solidní tržby se čekají také od pokračování hitu G. I. Joe (premiéra v březnu) a několik stamilionů by měl vydělat také restart série RoboCop (únor 2014).