Studio Universal prožívá podivnou sezonu

Rychle, zběsile a úspěšně. Pátý díl universalské série
Rychle a zběsile s Vinem Dieselem v hlavní roli se stal
jediným skutečným hitem studia letošního roku

Rychle, zběsile a úspěšně. Pátý díl universalské série Rychle a zběsile s Vinem Dieselem v hlavní roli se stal jediným skutečným hitem studia letošního roku Zdroj: bontonfilm

Statisticky studio Universal prožívá jednu z nejlepších sezon posledního desetiletí. Jeho snímky v amerických kinech letos utržily už 1,018 miliardy dolarů, čímž překonaly celkové tržby předchozích dvou let. Z dat serveru boxofficemojo.com vyplývá, že Universalu nechybí ani sto milionů, aby překonal dosud nejlepší výsledek z roku 2007 (1,102 miliardy dolarů). Z tržeb jde na konto studia přibližně 55 procent.

Nicméně letošní rok Universal nemůže označit za úspěšný, protože většinou jeho snímky vyloženě propadly. Nechytilo se pokračování Johnnyho Englishe (8,3 milionu dolarů), prequel kultovního sci-fi hororu Věc (16,9 milionu dolarů) ani hvězdně obsazený Dream House (21,3 milionu dolarů). Universal má na kontě největší letošní propadák, sci-fiwestern Kovbojové a vetřelci. Ten stál 163 milionů dolarů, americké tržby se však jen o pár set tisíc přehouply přes sto milionů.

Jedinými hity, jež Universal letos měl, zůstávají Rychle a zběsile 5 (209,8 milionu dolarů) a komedie Ženy sobě (169,1 milionu dolarů).

Tržby filmů studia Universal v amerických kinechTržby filmů studia Universal v amerických kinech | boxofficemojo.com