Supraphon začal prodávat digitalizované singly pro pamětníky

Online Music store

Online Music store

Vydavatelská firma Supraphon se rozhodla potěšit hudební pamětníky. Od ledna začala za 39 až 59 korun nabízet přes svůj internetový obchod Supraphonline.cz zdigitalizované nahrávky tuzemských interpretů a kapel převážně z 80. let, které tehdy vyšly na malých vinylových SP deskách, označovaných jako singly a obsahující většinou jen dvě, někdy i více skladeb.

Kromě tehdejších popových hvězd Karla Gotta či Dariny Rolinsové, které ostatně působí na scéně dodnes, se mezi zdigitalizovanými nahrávkami nacházejí i rarity dostupné nyní na vinylových SP deskách pouze v antikvariátech či u sběratelů. K těm patří například singl Komu se nelení - tomu se ženění / Já se mám, že je Olda přítel můj od Pražského výběru, který se v roce 1982 stal začátkem slávy i problémů nejklasičtější sestavy této skupiny, jenž měl být předzvěstí jejich debutového alba Straka v hrsti, které nakonec ale po různých zákazech kapely vyšlo až v roce 1989. V nabídce singlů převedených do formátu MP3 a FLAC je i singl skupiny Stromboli s Michalem Pavlíčkem a Bárou Basikovou s písněmi Sandonoriko / Okolo ohňů a další.

Pražský výběr v osmdesátých letechPražský výběr v osmdesátých letech | Supraphon

Skupina Pražský výběr v osmdesátých letech Foto: Supraphon

„Vnímáme nabídku těchto singlů jednak jako službu fanouškům a interpretům, neboť se do prodeje mohou vrátit singly, které nebyly dlouhá léta k dostání, a dále jako marketing digitálního prodeje hudby vůbec, “ řekl pro E15.cz Michal Koch ze Supraphonu.

Reakce na přání fanoušků

V tuto chvíli Supraphon nabízí 18 digitalizovaných singlů, k dalším interpretům patří Věra Špinarová, Ivo Jahelka, Hana a Petr Ulrychovi a Jablkoň. Počet se bude postupně navyšovat. „Singly dáváme do digitálního prodeje jednak tak, aby korespondovaly s edičním plánem alb, jednak reagujeme průběžně na přání fanoušků, pokud nám to smluvní podmínky dovolují,“ dodal Koch.

Očekávané tržby z prodeje starých vinylových SP desek nebudou podle Kocha nijak vysoké, celkově ale prodej digitální hudby přes Supraphonline.cz loni rostl. Přesná čísla zatím nemá firma k dispozici. „Důvody vnímáme dva. Za prvé rozšiřující se povědomí o Supraphonline jako zdroji hudby v dobré kvalitě (včetně formátu FLAC) za rozumnou cenu a za druhé nárůst počtu titulů v naší nabídce,“ podotkl Koch.