T-Mobile zvýšil zisk na 5,6 miliardy korun. Data tvořila polovinu průměrné útraty

T-Mobile

T-Mobile Zdroj: Profimedia.cz

Česká pobočka T-Mobile v prvním pololetí zvýšila celkové tržby o 0,3 procenta na 13,26 miliardy korun. Provozní zisk EBITDA stoupl o tři procenta na 5,6 miliardy korun. Firma to oznámila v tiskové zprávě.

Tržby z mobilních služeb klesly o 0,6 procenta na 9,2 miliardy korun. Průměrná měsíční útrata za mobilní služby (ARPU) byla 253 korun, tedy stejná, jako ve stejném období loni.

Počet uživatelů mobilních služeb se zvýšil o 19 tisíc na 6 174 milionu. Z toho více než 3,9 milionu tvořili zákazníci tarifní. Počet zákazníků fixních služeb, které zahrnují připojení přes xDSL nebo bezdrátový pevný internet do zásuvky, se zvýšil o 36 procent na 208 tisíc. Televizní služby využívalo 57 tisíc klientů, tedy více než trojnásobný počet.

Objem přenesených dat v síti T-Mobile meziročně vzrostl o čtvrtinu a přesáhl 27 400 TB. Průměrná měsíční spotřeba dat u tarifních zákazníků přesáhla 1,1 GB za měsíc. Nehlasové služby se na ARPU podílely 50 procenty.

„Důležitost konvergovaných služeb roste velmi rychle a náš růst v této oblasti prokazuje, že jsme zvolili správnou strategii,“ uvedl generální ředitel T-Mobile Czech Republic a Slovak Telekom Milan Vašina.

T-Mobile se zároveň usilovně připravuje na výstavbu vlastní optické sítě, pro kterou průběžně zajišťuje nezbytnou administrativu, s jasným cílem během druhého pololetí roku 2018 zahájit stavební práce a nabídnout prvním zákazníkům služby připojení k internetu prostřednictvím optické sítě. V budoucnu chce firma optikou připojit až jeden milion domácností.

Konkurenční operátor O2 zvýšil v pololetí konsolidovaný čistý zisk o 5,4 procenta na 2,78 miliardy korun. Celkové konsolidované provozní výnosy se zvýšily o 0,6 procenta na 18,6 miliardy korun. Vodafone výsledky nesděluje.

Společnost T-Mobile Czech Republic je člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom.